Partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore starije je od bilo koje vlasti, istakao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanoviće tokom sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmerom.

Iz kabineta predsjednika Crne Gore kazali su da je tokom susreta razgovarano o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori nakon parlamentarnih izbora, očekivanjima od buduće kohabitacije, daljoj ulozi crkve u Crnoj Gori i nastavku saradnje dvije zemlje.

“Đukanović je zahvalio američkom zvaničniku na inicijativi za posjetu Crnoj Gori u ovom formatu u uslovima pandemije, kao potvrdi kontinuiteta dijaloga dvije prijateljske i partnerske zemlje. Ponovio je očekivanje da će nova vladajuća većina sprovesti u djelo iskazanu posvećenost evropskim integracijama, članstvu u NATO i sprovoditi odgovoran odnos prema tim procesima”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Palmer je pozdravio namjeru američke administracije da nastavi komunikaciju sa svim strukturama vlasti i relevantnim strukturama društva na temeljima dobrih dosadašnjih postignuća.

“Dalja podrška SAD, biće posebno važna u savladavanju ključnog deficita u zemljama regiona, pa i Crnoj Gori, vladavini prava. Ta podrška i do sada je bila veoma važna, istakao je on, kako bi crnogorsko društvo bilo sve više pravno uređeno i brže se kretalo ka EU”, navode u Đukanovićevom kabinetu.

Predsjednik je naglasio da treba dalje jačati saradnju između visokoškolskih ustanova SAD i Crne Gore u cilju osavremenjavanja znanja i podizanja konkurentnosti naših ljudi u svijetu, na čemu se već radi.

“Posebno je pozdravio pokretanje partnerskog ekonomskog dijaloga od strane Stejt Departmenta, imajući u vidu značaj valorizacije turističkih, energetskih i poljoprivrednih potencijala Crne Gore”, naglašava se.

Palmer je zahvalio Đukanoviću za korisne preporuke i uz zadovoljstvo razgovorom iskazao očekivanje da će se uskoro i lično sresti i nastaviti dijalog.

“Kazao je da su pitanja identiteta uvijek opasna na Zapadnom Balkanu, a da je izvor uspjeha Crne Gore bio upravo u njenoj uspješnoj multietničkoj demokratiji”, dodaje se u saopštenju.

Online susretu prisustvovali su i ambasadori Crne Gore i SAD Nebojša Kaluđerović i Džudi Rajzing Rajnke.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here