Pripadnici 1. pješadijske čete Vojske Crne Gore ovih se dana obučavaju u terenskoj vožnji i testiraju mogućnost savladavanja terena novim Oshkosh vozilima.

Radi se o vozilima nove generacije kod kojeg je povećan nivo balističke i protiv-minske zaštite, mobilnosti i prohodnosti na nepristupačnim terenima.

Vozilo pokreće motor zapremine 6.6 litara koji je uparen sa šestostepenim automatskim mjenjačem snage 340 KS.

Vozilo je operativno u svim ekstremnim vremenskim prilikama (-40 do +52 C).

U cilju povećanja manevarskih sposobnosti na vozilu je ugrađen nezavisni sistem vješanja (TAK-4i Intelligent Independent Suspension System) na svim točkovima sa varijabilnim klirensom (rastojanje od najniže tačke vozila do podloge) koji omogućava kretanje istog po visini do 50,8 cm. Takav napredni sistem vješanja koji kontroliše vertikalni hod točkova neutrališe razlike i izdvaja vozilo od ostalih konkurenata.

Vozilo može da savlada bočni nagib do 40 odsto i vertikalni nagib do 60 odsto, kao i da savlađuje vodenu prepreku dubine do 1,5 metar kao i vertikalni stepenik 45,7cm..

Zaštita vozila je izrađena u skladu sa iskustvima za MRAP (Mine Resistence Ambush Protect) nivo zaštite.

Sjedišta vozila su izrađena u vidu kadica sa zaglavljem i sigurnosnim pojasevima sa pet tačaka učvršćenja pojasa i jednom tačkom kopčanja.

Pored mnoge ostale opreme, sva vozila su opremljena kamerama za vožnju unazad i infrared kamerama za vožnju po noći.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here