Arbitražna parnica kojom Duško Knežević i kompanije iz Atlas Grupe traže od države Crne Gore obeštećenje u visini od preko 500 miliona eura, pokrenuta je početkom decembra, dostavljanjem Obavještenja o arbitraži tada odlazećoj Vladi Crne Gore, saopšteno je iz Atlas grupe.

“Kako je u međuvremenu došlo do imenovanja nove Vlade, pravni zastupnici Atlas Grupe su novoj Vladi takođe ponovo dostavili Obavještenje o arbitraži, kako bi bila upoznata sa procesom koji slijedi između Duška Kneževića i Atlas grupe sa jedne strane i Vlade Crne Gore, te kako bi imala pravičnu mogućnost da na korektan i kvalitetan način prouči parnicu i dokaze koji su dostavljeni”, saopšteno je iz Atas grupe.

Obavještenje su pored premijera Zdravka Krivokapića, primili i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, kao i generalni sekretarijat Vlade.

Pored Kneževića odštetu ovim putem traže i kompanije iz Atlas Grupe kao i povezane kompanije i oštećeni klijenti ove grupe.

“Podnosioci arbitražne tužbe izražavaju nadu da će nova Vlada Crne Gore pokazati više razumijevanja i profesionalnosti u pogledu zahtjeva koje oni imaju”, navode oni.

Ističu da je u prethodnom periodu pravni tim Duška Kneževića i Atlas grupe, i to u dva navrata 2019. i ove godine, dostavljao pisma kojima je obavijestio prethodnu Vladu Crne Gore o namjeri da pokrene arbitražnu parnicu u vrijednosti većoj od 500 miliona eura.

“Predlagano je i poravnanje, ali niko iz Vlade Crne Gore nije našao za shodno da odgovori na ova pisma. Stoga je pravni tim odlučio da se još jednom obrati novoj Vladi Crne Gore”, navode iz Atlas grupe.

Pravni tim, u koji su uključeni advokati, pravnici, finansijski stručnjaci i revizori iz Velike Britanije i regiona pripremio je tužbu kojom se traži od Države Crne Gore da Kneževiću i kompanijama iz Atlas grupe isplati štetu nastalu nezakonitim uvođenjem stečaja u dvije banke od strane CBCG.

“Arbitražom je obuhvaćena i šteta nastala nezakonitim postupanjem državnih organa u kompleksu Meljine u Herceg
Novom”, navode iz Atlas grupe.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here