Zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković i politički direktor DPS-a Branimir Gvozdenović sastali su se danas sa ambasadorkom EU u Crnoj Gori, Oanom Kristinom Popom, a tema sastanka bila su jučerašnja dešavanja u Skupštini Crne Gore koja su se desila izvan važećih zakonodavnih okvira, saopšteno je iz te partije.

Kako navode, imajući u vidu važeći Poslovnik Skupštine Crne Gore, nije postojalo prisustvo većine ukupnog broja poslanika, a time i kvorum za otvaranje sjednice parlamenta niti njenog daljeg održavanja.

“Marković istakao je da u takvim okolnostima, plenarna sjednica nije mogla ni da počne, niti da se održava, odnosno da nije mogao da bude usvojen ni Dnevni red, odnosno zakoni koji su se našli u dopuni Dnevnog reda. U zaključku, Marković je konstatovao da je postupanjem parlamentarne većine izvršeno pravno nasilje, ne samo povredom važećeg Poslovnika Skupštine, već i preuzimanjem nadležnosti Državne izborne komisije, zbog čega će DPS podnijeti pritužbe i prijave kod nadležnih pravosudnih i sudskih organa”, navodi se u saopštenju.

Popa je informisala Markovića i Gvozdenovića da EU pomno prati razvoj političke situacije u Crnoj Gori. Tokom sastanka, ona je istakla da institucije moraju postupati u skladu sa pravnim procedurama i shodno nadležnostima definisanim Ustavom i zakonima.

“Ambasadorka Popa je pozvala sve političke aktere da demonstriraju poštovanje vladavine prava i demokratskih principa kako bi pronašli održivo rješenje za trenutnu političku situaciju kroz dijalog i u duhu uzajamnog poštovanja”, zaključeno je.

Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here