Većina članova Skupštine opštine Bijelo Polje, uz redova vlasti i opozicije, kao i čelnici Opštine osudili su spornu objavu odbornika dr Nikole Raosavljevića za koju je on saopštio da je “poruka mira i pomirenja”, ali da je pogrešno protumačena.

“Ovako su se klali srpski civili. Milion žrtava nevinih u Drugom svjetskom ratu. Još milion u prvom. Hoćemo li da se prebrojimo i u Bijelom Polju? Pojedinim strankoidima filijalama DPS-a, da preporučim… Bolje je da ćutite i da sačuvate vaš, meni dragi, narod. Historiju ostavite istoričarima!”, navodi se u objavi Raosavljevića sa pratećom fotografijom stradanja iz Drugog svjetskog rata.

Raosavljević u bjelopoljskom parlamentu zastupa klub Ujedinjene Crne Gore i Demokratske narodne partije.

TRAŽE REAKCIJU

Predsjednik Opštine Petar Smolović ocijenio je da je ovakvo javno istupanje odbornika neprihvatljivo u gradu u kome vlada međuetnička i međuvjerska tolerancija i zatražio reagovanje nadležnih organa.

Izjavu Raosavljevića na društvenim mrežama osudio je Idriz Mahmutović (SDP) dok je u ime kluba SNP dr Vidran Kljajević rekao da to nije svojstveno ne samo odbornicima i funkcionerima SNP već nijednom članu te partije, piše Pobjeda.

“Mi smo prepoznatljiva građanska partija koja nikad nije dijelila građane ni po vjeri ni po naciji, ni po bilo čemu drugom već na dobre i one druge. Prema tome, ovo je zaista jedan ružan čin. Ovdje su na potezu državni organi, samo da ne zataji, kao što je zatajilo u Pljevljima. Naime, sad nije vrijeme da prebacujemo lopticu u dvorište jedni drugima. U Pljevljima su obični građani znali ko je pisao grafite i pominjao genocid. Nadležni organi, policija, tužilaštvo nijesu znali, video nadzori su zabilježili a obični građani su znali”, iznio je Kljajević.

Odbornik Abaz Dizdarević rekao da se upravo zbog ovakvih izjava mora raditi na jačanju antifašističkih ideja i daljem njegovanju suživota. Marko Ljujić (Demokrate) rekao je, da ne podržava govor mržnje, bilo od koga dolazio.

“Naša partija je prava demokratska koja baštini vrijednosti međuetničke i međuvjerske tolerancije. Naša politika je pobjeda, a ne podjela. Doktor Raosavljević nije prepoznat kao čovjek mržnje i siguran sam da njegova namjera nije bila da manifestuje i podgrijava mržnju. Uostalom postoje institucije koje treba da utvrde konkretan slučaj”, smatra Ljujić.

Objavu Raosavljevića osudili su i drugi odbornici i ogradili se od nje. Predsjednica SO Bijelo Polje, Nemša Omerhodžić, istakla je da se ograđuju od ovakvih izjava i izrazila uvjerenje da će nadležni provjeriti vjerodostojnost tih navoda. Pozvani su svi odbornici da sastave deklaraciju o osudi svih nacionalizama i pozovu na mir i toleranciju po kojoj je Bijelo Polje prepoznato.

Raosavljević: Izvinjavam se svima koji su me pogrešno razumjeli

Na pitanje Pobjede što je bio razlog i cilj njegovog obraćanja na društvenim mrežama, koje je izazvalo nepodijeljene osude, Raosavljević je kazao da je povod bio “što DPS i njegovi sateliti huškaju bošnjačko-muslimanski narod protiv nove vlasti u državi”.

On je naveo da je njegova objava pogrešno protumačena, jer je samo želio da “upozori od ponavljanja teške i ružne istorije”.

“Nije bilo govora mržnje, ja sam ljekar i humanista, izvinjavam se svima koji su me pogrešno razumjeli, želio sam da pozovem na mir”, tvrdi Raosavljević.

Pojasnio je i da nema animoziteta ni prema jednom narodu.

“Svi smo ovdje ispaštali vjekovima, ja sam želio samo da istaknem da Srbi nijesu neprijatelji Bošnjacima, želim da i oni učestvuju u vlasti”, kazao je Raosavljević.

On je i na Fejsbuku „zahvalio SO Bijelo Polje i lokalnom radiju“ navodeći da su njegove poruke za mir i neprebrojavanje „izopačeno okrenute“.

“Ako mislite da je narod Bijelog Polja naivan i neobrazovan,i da nije shvatio moju poruku upućenu preko ove društvene mreže, onda ste dubokoj zabludi. Za početak pročitajte moju objavu još jednom, shvatićete je! To je poziv na suživot, poziv na praštanje i poziv da ne nasjedaju na vaše huškanje!”, naveo je on.

Cdm/pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here