Državljanin Srbije Srđan Vušurović, kojeg su pripadnici Specijalnog tima policije uhapsili nedavno u Podgorici, koji se sumnjiči za planiranje likvidacije Aleksandra Jabučanina, obratio se pismom redakciji Dana želeći da javno iznese svoje tvrdnje o postupanju Specijalnog tima policije prilikom njegovog hapšenja u Podgorici 2. decembra.

Tvrdi da je pretrpio policijsku torturu.

“Nakon što sam smješten u policijsko auto, došla su dva „BMW-a” iz kojeg su izašli neuniformisani momci, oteli me iz službenog vozila i odvezli na nepoznatu lokaciju. Tu sam oko pet sati izložen torturi, batinama, gušenjem plastičnom kesom, elektrošokerim, sve u cilju da priznam da sam namjeravao da ubijem izvjesnog Jabučanina. Nuđeno mi je da lažno optužujem ljude koje su oni pominjali i da ću dobiti novi identitet ukoliko svjedočim to što su tražili od mene. Kako nisam pristao, tortura, iživljavanje i zlostavljanje se naglo pojačalo, te su počeli da me biju ne birajući mjesto po tijelu”, tvrdi Vušurović u pismu.

Kako je naveo, odmah prilikom dolaska kod tužioca zamolio je i došao je ambasador Srbije, koji je, kako kaže, takođe zahtijevao da mu se pruži medicinska pomoć.

“Zbog nemogućnosti da iznesem odbranu, a zbog broja povreda, hematoma po glavi, tužilac me onda poslao u Urgentni centar, a nakon toga me je posjetio ombudsman, koji je telefonom fotografisao moje povrede po glavi i tijelu. Događaj sam istog dana prijavio osnovnom tužiocu kada mi je vještak konstatovao povrede. Ističem da sam neosuđivano lice, nikad prekršaj nisam imao, a ovo obraćanje javnosti je s namjerom da budem poslednji koga će ovako unakaziti ova grupa ljudi koja se naziva Specijalni policijski tim. Molim ljude borce za ljudska prava i slobode i tužioca da utvrde ko me je oteo iz policijskog auta, da se utvrdi njihova krivica i da me zaštite od torture u istrazi zbog mog obraćanja”, poručio je Vušurović.

Tokom saslušanja kod specijalnog tužioca Saše Čađenovića negirao je krivična djela koja mu se stavljaju na teret i optužio policiju da su ga tukli kako bi iznudili priznanje.

Prilikom hapšenja imao je pištolj sa 14 metaka, sa jednim u cijevi, saznaje ranije Dan.

Takođe, na sebi je imao duplu odjeću. Jednu, kako vjeruju iz istrage, koju je mogao da odbaci, a pritom nije imao nikakav telefon sa sobom.

Par minuta nakon hapšenja ispred zgrade se pojavio Jabučanin koji je, prema sumnjama istrage, bio potencijalna žrtva.

Aleksandar Jabučanin i ranije je bio meta pokušaja ubistva koji se desio na Cetinju. Tada je ranjen sa više metaka, ali je uspio da preživi napad.

Osumnjičeni Srđan Vušurović nelegalno posjedovanje pištolja pravdao je odbranom da ga je nabavio radi lične bezbjednosti, te da nije pripadnik klanova, kao i da nije imao namjeru da ubije nekoga.

Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here