Pred Specijalnim državnim tužilaštvom u predmetu protiv Radovana Mujovića (31), Vasilija Rafailovića (31) i još 21 lica, svjedok saradnik Marinko Rajković ispričao je da ga je okrivljeni Filip Knežević, dugogodišnji prijatelj, vrbovao za članstvo u kriminalnoj organizaciji koja je dio tzv. “kavačkog” klana početkom 2018. godine, proizilazi iz optužnice u koju su Dnevne novine imale uvid.

“Naime, po nalogu okrivljenog Filipa Kneževića planirao je da skupa izvrše krivično djelo ubistvo na štetu pripadnika suprotstavljenog kriminalnog klana Miloša Đuričkovića ili Bobana Sjekloće. U tom cilju, tokom 2018. godine svjedok saradnik i okrivljeni Filip Knežević obavili su više pripremnih radnji. Po nalogu Kneževića, Rajković je, kako navodi, otišao u mjesto Paprati izvan Cetinja, da bi dovezao “audi A4″ tamno teget boje svjedok Rajković je trebalo da bude vozač, a okrivljeni Knežević F. da puca sa zadnjeg sjedišta, pri čemu mu nije poznato koga je okrivljeni Knežević angažovao da prati Đuričković Miloša i Sjekloća Bobana”, navodi se u optužnici SDT-a.

Rajković je ispričao i da je sa okrivljenim Kneževićem u tom periodu vježbao iz automatske puške Kalašnjikov, kojom je trebalo da se izvrši ubistvo Sjekloće i Đuričkovića. Pojasnio je da do tog kriminalnog plana nije došlo jer su uskoro uhapšeni.

Optužnica, napisana na oko 160 strana koju potpisuje specijalna tužiteljka Nataša Bošković ove sedmice naći će se na kontroli pred Višim sudom u Podgorici.

Njome su, osim Mujovića i Rafailovića obuhvaćeni Petar Lipovina (37), Mitar Marković (26), Filip Knežević (31), Žarko Pejaković (21), Lazar Nedović (22), Aleksandar Ćetković (35), Boško Pavlović (34), Jovan Mirković (37), Aleksandar Stevanović (34), Marko Zorić (21), Nikola Marić (22), Uroš Đurđevac (27), Filip Bešović (30), Goran Rakočević (35), Ivan Brnović (37), Nikola Drecun (27), Aleksandar Đurđevac (23), Mošo Paović (19), Uroš Vučinić (22), Davor Avdić (23), Nemanja Zurovac (23).

U ovom postupku status svjedoka saradnika osim Cetinjanina Marinka Rajkovića, ima i Bajram Pista sa Kosova. Optužnica sadrži i iskaze svjedoka oštećenih, kojih je 12, te još 17 svjedoka.

ZA UBISTVO 50.000 EURA

Svjedok saradnik Rajković govorio je i o tome da mu je okrivljeni Nikola Drecun 2019. godine u zatvoru ispričao da je lično pucao u Dragana Roganovića iz Cetinja, na šta su ga podstrekli Petar Lipovina i sada pokojni Ćupić Nikola.

“Jer je imao dug prema okrivljenom Petru Lipovini od 10.000 eura. Ispričao mi je i da je za to planirano ubistvo određena suma oko 50.000 eura, od kojih je on trebalo da dobije 20.000 eura, ali nije uspio da realizuje do kraja ovo djelo jer pomenuto lice nije lišio života već ga je samo teško ranio”, ispričao je svjedok saradnik u tužilaštvu.

Kako je dalje naveo, prilikom pretresa stanova pronađen je pištolj i municija, detonatorske kapisle koje služe za miniranje, brada i brkovi.

“Pištolj koji je tom prilikom pronađen je CZ, a poklonio mi ga je okrivljeni Filip Knežević, dok je municija bila od automatske puške AK 47”, pojasnio je svjedok saradnik u iskazu.

TRI KILOGRAMA KOKAINA I 100.000 EURA

Drugi svjedok saradnik u ovom postupku Bajram Pista je, između ostalog, naveo da mu je u Istražnom zatvoru lično okrivljeni Mujović Radovan rekao da su njegovi “klinci od povjerenja” okrivljeni Aco, Filip i Uroš Đurđevac, Vujo, Drina, okrivljeni Avdić Davor i okrivljeni Nikola Marić, Marko Zorić i da ti momci rade za njega.

“Tjeraju i prodaju mu drogu, i da su mu lojalni. Posebno je bio ponosan na jednog od njih koji ništa nije pričao kada je uhapšen u Hrvatskoj ili Bosni sa 100 kilograma trave”, ispričao je ovaj svjedok saradnik.

Kako je dalje naveo Pista, okrivljeni Petar Lipovina, a u slučaju uspješne realizacije ubistva na štetu oštećenog Bogdana Milića na Cetinju, okrivljeni Lazar Nedović i još neki momci trebalo je da za njegov račun i po njegovom nalogu izvrše još jedno ubistvo na Cetinju nekog čovjeka sa Cetinja Vukotića koji ima lokal na šetalištu.

“To je trebalo da urade Lazar Nedović i njegovi drugari. Nisam postavljao puno pitanja, već sam samo slušao šta mi je tada okrivljeni Petar Lipovina govorio o planu koji je imao za likvidaciju Vukotića. Pojasnio mi je da je ubistvo Vukotića trebalo neposredno da izvrši okrivljeni Lazar Nedović, a da je plan za izvršenje djela podrazumijevao da kada se isti ubije, neko od pomagača je trebalo automobilom da krene od Cetinja ka Budvi, a izvršilac da krene na kontra stranu gdje može da se kreće motorom i da pobjegne starim putem u pravcu planine, gdje se nalazi neka kuća izvjesnog Srbina koja bi mogla poslužiti za skrivanje”, naveo je Pista u svom iskazu sadržanom u optužnici SDT-a.

Pista tvrdi da mu je okrivljeni Petar Lipovina kazao da je pomenuti Vukotić visoko kotiran i da je bio dobar drug sa pokojnim Bogdanom Milićem, kao i da su zajedno bili najveća konkurencija “kavačkom” klanu na Cetinju, što je razlog zbog kojeg je planirana likvidacija Vukotića.

Svjedok saradnik Pista u iskazu je istakao da mu je okrivljeni Lipovina saopštio da bi mu nakon izlaska iz zatvora za to ubistvo dao tri kilograma kokaina, 100.000 eura, pasoš za ulazak u Skandinavske zemlje ili Njemačku i da bi mu našao prevoz po izvršenom djelu.

“Organizovao bjekstvo i sakrivanje kao što je uradio Peru i Mitru, kojima je završio pasoše, a koji su uhapšeni u Hrvatskoj”, naveo je Pista.

Kako stoji u optužnici, Rafailović i Mujović su početkom 2017. godine pa na dalje, na teritoriji Crne Gore, Kosova i Srbije stvorili kriminalnu organizaciju koja za cilj ima vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili teža kazna, radi sticanja nezakonit dobiti i moći.

“Pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano na neograničen period i u međunarodnim razmjerama, uz primjenu tačno određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova”, navodi se u optužnici.

Dnevne novine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here