U Crnoj Gori su, prema podacima iz Registra, na kraju 2019. godine sa HIV-om živjele 243 osobe (216 muškaraca i 27 žena), što čini da je prevalencija ove infekcije u Crnoj Gori 0,04 odsto, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

“Prvi slučaj HIV infekcije u našoj zemlji je registrovan 1989. godine i od tada do kraja 2019. godine, registrovane su ukupno 303 osobe inficirane HIV-om, od kojih je 146 (48 odsto) osoba u momentu otkrivanja infekcije bilo u stadijumu razvijene bolesti (AIDS-a), a njih 157 je registrovano u asimptomatskoj fazi bolesti. U istom periodu 60 osoba je umrlo od AIDS-a”, saopšteno je iz IJZ.

Najveći broj HIV infekcija (76 odsto) dijagnostikuje se u uzrastu 20-39 godina, a značajno veći broj inficiranih su muškog pola.

“Najčešći put prenosa infekcije (87 odsto slučajeva) je preko nezaštićenog seksualnog odnosa”, navode iz IJZ.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, na prijedlog Svjetske zdravstvene organizacije, obilježava se svakog prvog decembra. Ovogodišnja kampanja se odvija pod sloganom Ending the HIV/AIDS Epidemic: Resilience and Impact.

“Sve inicijative koje se godinama sprovode imaju za cilj podizanje svijesti o HIV infekciji, ali i podsjećanje na značaj postignutih rezultata u prevenciji i liječenju, pružanju podrške inficiranim osobama, kao i odavanju pošte preminulima”, navode iz IJZ.

HIV (Virus Humane Imunodeficijencije) je virus koji se vezuje i uništava imune ćelije organizma.

Osobe koje žive sa ovim virusom mogu se osjećati i izgledati potpuno zdravo i biti godinama bez simptoma, ne znajući da su zaražene i da prenose virus drugima. Jedini način da neko sazna da li je zaražen HIV-om je da uradi test na HIV.

Institut za javno zdravlje Crne Gore kontinuirano insistira na značaju otkrivanja infekcije na vrijeme, u ranijem stadijumu, jer ako se blagovremeno započne sa liječenjem, osoba inficirana HIV-om može imati dug i kvalitetan život.

“Antiretrovirusni lijekovi dovode do smanjenja količine virusa ispod nivoa detekcije što onemogućava prenošenje virusa na zdrave osobe. Osim dostupnosti savremene terapije, posebno treba naglasiti da je podrška porodice i zajednice bitan faktor za održavanje dobrog kvaliteta života osoba sa HIV-om”, navode iz IJZ.

Uzimajući u obzir koliko je rano otkrivanje infekcije ključno, Institut za javno zdravlje omogućava svim građanima povjerljivo i besplatno testiranje u Savjetovalištu za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV u zgradi Instituta za javno zdravlje, svakog radnog dana u periodu od 8 do 20h.

“Važno je naglasiti da je procedura testiranja značajno unaprijeđena uspostavljenjem mreže od osam regionalnih Savjetovališta, pa osim Podgorice svi naši građani testiranje i adekvatnu podršku mogu dobiti u Baru, Kotoru, Herceg Novom, Nikšiću, Bijelom Polju, Beranama i Pljevljima”, navode iz IJZ.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here