Iz crnogorskog PEN centar poručuju da su danas u Crnoj Gori ugrožene lične slobode, ali i sve društvene vrijednosti građanske, sekularne i multikulturne države i zbog toga pozivaju međunarodnu i domaću javnost da reaguje i, kako kažu, spriječi daljnje urušavanje temeljnih vrijednosti savremenoga društva.

Crnogorski PEN centar sa zabrinutošću prati društvene i političke događaje u Crnoj Gori u proteklih nekoliko mjeseci.

“Nova crnogorska vlast je proklamovala reforme sistema, depolitizaciju, borbu protiv korupcije i kriminala. Umjesto svega toga, za svega desetak dana svoga djelovanja ona je pokazala da joj nije namjera da slijedi izbornu volju građana koji su za nju glasali. Očigledno je, njen cilj je borba protiv svega što ima crnogorski predznak i urušavanje građanskoga koncepta države Crne Gore. Svakim svojim potezom ona pokazuje da neće birati sredstva za ostvarenje toga cilja. Ona bahato krši norme Ustava, pokazuje prezir prema zakonima, ugrožava ljudska prava i pokazuje nevjerovatno nepoznavanje mehanizama legalnog i legitimnog funkcionisanja države”, poručuju iz PEN centra.

Za desetak dana svoga rada Vlada je, kako tvrde, povukla cijeli niz poteza kojima je grubo prekršila Ustav i zakone Crne Gore.

“Nezakonito se pozivajući na hitnost postupka, Vlada je predložila donošenje izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Namjera joj je isključivo u tome da „zakonski“ legalizuje najveću pljačku u crnogorskoj istoriji. Pljačku cjelokupnog pravoslavnog sakralnog blaga Crne Gore ona pokušava izvesti tako što će Srpsku pravoslavnu crkvu, kao ustanovu suśedne države, staviti izvan i iznad pravnog sistema države Crne Gore, obezbijediti joj privilegovani društveni, politički i imovinski status i učiniti je vlasnikom nelegalno prisvojenih kulturnih dobara Crne Gore”, poručuju iz PEN centra.

Pored toga, kako kažu, ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava jednim potezom je pokazao koliko mu je stalo do principa podjele vlasti i principa nezavisnosti sudstva kao fundamentalnih principa moderne građanske demokratije.

“Zaprijetio je Apelacionom sudu da će, ako potvrdi prvostepenu presudu u predmetu pokušaja terorizma, kojom su osuđeni neki od istaknutih političara nove vlasti, dezavuisati tu presudu, a time i kredibilnost cijelog pravosudnog sistema. Ministar je krajnje otvoreno najavio da će svoju nezakonitu namjeru ostaviti instrumentalizacijom Skupštine kao najvišeg zakonodavnog tijela i njezinom navođenjem da donosi zakone koji su protivni Ustavu”, poručuju iz PEN centra.

Iz PEN centra poručuju i da je potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića ponijela euforija zbog iznenada stečene vlasti pa je, kako dodaju, zaboravio da se uputi u problematiku odnosa izvršne vlasti i Javnoga servisa.

“Nezakonito, politički nepametno i moralno nedopustivo, on se drznuo da prijeti Javnom servisu „grčkim scenarijem.“ Dakle, zaprijetio je gašenjem Javnoga servisa i otpuštanjem s posla više stotina ljudi. Uz ranije prijetnje da će gasiti pojedine medije, Abazović je pokazao ne samo da apsolutno ne drži do modernog principa slobode medija, nego i da je spreman na brutalne progone svojih političkih neistomišljenika i medija koji nijesu pod kontrolom vlasti”, poručuju iz PEN centra.

Podsjećaju i da se Abazović saglasio s izborom na čelno mjesto Agencije za nacionalnu bezbjednost osobe koja je bila nosilac političke liste na lokalnim izborima.

“Nije ga u tome spriječilo ni zakonsko rješenje kojim je „stranačkim ličnostima“ zabranjeno da budu na čelu Agencije. Nova vlada u cjelini pokazuje da je bezakonje osnovni princip njenog rada. Nije teško predviđeti da će svakodnevno narušavanje zakona, kao ključna „odlika“ nove Vlade, vrlo brzo u društvu i među crnogorskim građanima dovesti do potpune pravne nesigurnosti, a ona zakonomjerno vodi u stanje opšte nesigurnosti i straha”, kažu u PEN centru.

Imenovanjem čelnih ljudi skupštinskih odbora za bezbjednost i ljudska prava nova vlast je, kako poručuju, poslala jasan signal da će voditi politiku obesmišljavanja sudskih presuda, i nacionalnih i međunarodnih, te uskraćivanja ustavom zagarantovanih prava i sloboda.

“Naime, za predsjednika skupštinskoga Odbora za bezbjednost izabrana je osoba prvostepeno osuđena na pet godina zatvora za terorizam u pokušaju, a za predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode poslanik koji negira genocid u Srebrenici, tvrdi da „Crnogorci ne postoje“, a Paradu ponosa naziva „Paradom srama“!? Nova Vlada je obećala društveno pomirenje i obnovu. Umjesto toga, Crna Gora sve dublje tone u klerofašizam, totalitarizam, bezakonje, revanšizam, nacionalnu i vjersku isključivost i gašenje Ustavom zagarantovanih sloboda”, poručuju iz Pen centra.

Svim svojim postupcima, nova Vlada, kako kažu, vodi Crnu Goru u katastrofalno društveno i političko stanje.

“Međunodna zajednica ćuti pred takvim razvojem događaja. Ćute i crnogorske javne i nevladine ustanove”, poručuju iz PEN centra.

Ističu da su danas u Crnoj Gori ugrožene lične slobode, ali i sve društvene vrijednosti građanske, sekularne i multikulturne države.

“Pozivamo međunarodnu i domaću javnost da reaguje i spriječi daljnje urušavanje temeljnih vrijednosti savremenoga društva te zaustavi širenje straha i nesigurnosti koje svim svojim postupcima izaziva nova crnogorska vlada. Crna Gora je u velikoj opasnosti”, saopšteno je iz PEN centra.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here