Budva je u 21. vijeku, od metropole crnogorskog turizma postala centar teokratske Crne Gore. To dokazuje i najnoviji slučaj- ukinuli su Djeda Mraza, sada imaju Božić Batu.

Vjerovanje u Djeda Mrazu neizostavan je dio odrastanja većine djece. Ali kako novoj generaciji u Budvi objasniti da zbog nečije želje za traganjem za nacionalnim identitetom Srba i željom da se djeca vrate pravoslavlju, sada više neće dočekivati Djeda Mraza, no Božić Batu.

Tako su djeca juče dočekivala drugačijeg Djeda Mraza od onog na kojeg su navikli.

Umjesto dobro poznatog čike sa bijelom bradom, u crvenom odijelu, poklone im je dijelio muškarac koji je više posjećao na svešteno lice.

A SPC to objašnjava ovako.

“U pravoslavnoj tradiciji ne postoji Djeda Mraz, odnosno postoji Sveti Nikola Mirlikijski Čudotvorac ili Božić Bata, veliki hrišćanski svetitelj koji se proslavio svojim Bogougodnim djelima i milosrđem. Tajno poklanjanje i darivanje koje je Sveti Nikola za života činio su osnov mita o savremenom Djeda Mrazu. I dok je savremeni Deda Mraz ikona modernog potrošačkog društva u kome je cilj kupiti što više poklona i tako se pokazati, dotle je naš Božić Bata simbol darežljivosti i tajnog milosrđja da se pomogne onima kojima pomoć istinski i treba. Božić Bata je u pravoslavnoj tradiciji simbol naše dužnosti i potrebe da pomognemo onima koji nemaju i kojima je pomoć potrebna: nezbrinutoj djeci i siročadima, beskućnicima, bolesnima i usamljenima”, navodi se.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here