Predložene izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti potvrđuju da je Vlada pod kontrolom SPC, smatra analitičar Zlatko Vujović. Vujović kaže da, ako je suditi po onome što je objavljivano u medijima, Zakon u jednom dijelu jeste liberalan, ali nanosi veliku štetu Crnoj Gori. Smatra da ovakvi potezi Vlade definitivno polarizuju Crnu Goru.

Vujović, za Antenu M, kaže da se vara onaj ko misli da će na ovaj način doći do prevage srpskih interesa u Crnoj Gori. Smatra da će ovakvi potezi samo podstaći snažniju reakciju onog dijela crnogorskog biračkog tijela koji ne želi da se Crna Gora odrekne svog identiteta.

Proces bez rasprave i dijaloga, usvajanje u ekstremno kratkim rokovima, velika su greška

Vujović podsjeća na primjedbe nekadašnje vlasti, a sadašnje opozicije da izmjene nije pratila odgovarajuća javna rasprava i dijalog.

Navodi, takođe, da je bilo za očekivati da će nova vlast, koja je najviše insistirala da je potrebna javna rasprava, učiniti proces inkluzivnim i otvorenim, a ne zatvorenim samo za privilegovane.

“Samim tim što je zatvoren samo za privilegovane onda je diskriminatoran prema drugim vjerskim zajednicama koje u dijalog nijesu bile uključene”, navodi Vujović za Antenu M.

Čak i oni koji su u diljalog bili uključeni navode da su rokovi bili prekratki, te da zvanično ne mogu da ocijene predviđene izmjene.

Vujović kaže da je Vlada uradila sve da Zakon bude usvojen u ekstremno kratkim rokovima, bez rasprave i dijaloga, što je, smatra, velika greška kada je posrijedi način usvajanja.

Govoreći o konkretnim, Zakonom predviđenim rješenjima, Vujović uz napomenu da nije čitao originalni tekst, navodi da ono što je pročitao ukazuje da ostaje veliko pitanje kada je posrijedi imovina.

“Ostaje jedno veliko pitanje imovine, kako nešto što je državna imovina Crne Gore treba prenijeti na subjekte koji nijesu u Crnoj Gori, koji imaju sjedišta van naše države i kako se na taj način narušavaju državni i nacionalni interesi Crne Gore”, kaže Vujović.

URA to nije obećala svojim biračima

Vujović smatra da URA svojim biračima nije obećala da će se otuđiti imovina koja je nesporno vlasništvo države Crne Gore, bez obzira da li su posrijedi vjerske, ili neke druge zajednice.

Uz napomenu da treba sačekati i vidjeti kakava će zakon konačno biti usvojen, Vujović strahuje da će način na koji se radi produbiti podjele u Crnoj Gori.

“Toga su u Vladi očigledno svjesni, pa im odgovara, ili nijesu svjesni. Ovim se potvrđuje teza da je Vlada Crne Gore, makar njen najveći dio, pod punom kontrolom SPC. SPC, svjesna da ovo nije rješenje na duže, pokušava da u što kraćem roku riješi sva ona pitanja koja su od njenog imovinskog i ideološkog interesa. Pokušava dok još ima punu kontrolu nad ovom Vladom”, smatra Vujović.

Crna Gora će biti dramatično imovinski oštećena

Činjenica da je Crna Gora u složenoj epidemiološkoj situaciji možda je i dodatni motiv da SPC želi da izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti budu usvojene što prije navodi Vujović, pojašnjavajući kako na taj način žele da spriječe oštriju reakciju javnosti koja bi bila iskazana kroz proteste.

Vujović, međutim, smatra da priča o ovoj temi tako neće biti okončana, koliko god u Vladi i SPC u to bii uvjereni. Vjeruje da će to pitanje još dugo ostati na dnevnom redu.

“Puno je špekulacija kada je posrijedi tekst Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Treba ga dobro analizirati. U svakom slučaju, usvajanje takvog Zakona velika je greška”, smatra Vujović.

Vujović kaže da, ako je suditi po onome što je objavljivano u medijima, Zakon u jednom dijelu jeste liberalan. Naglašava, međutim, da nanosi veliku štetu Crnoj Gori.

“Ukoliko se desi, a vjerujem da hoće, ono što je tražila SPC, a to je da joj Zkon omogući da se upiše u vlasništvo i zadrži vlasništno nad određenom imovinom u Crnoj Gori, koja bi u krajnjem trebalo da bude prenešena na SPC u Srbiji, onda će to biti to veliki udar za državu Crnu Goru. Crna Gora biće će u imovinskom smislu dramatično oštećena”, kaže Vujović i dodaje da se postavlja pitanje političke odgovornosti svih koji glasaju za takvo rješenje.

“Nanijeće se velika šterta Crnoj Gori. Nekim subjektima vladajuće većine to i nije od nekog interesa. Plašim se da su, na ovaj način, oni koji govore da im je cilj da zaštite nacionalne interese Crne Gore nanijeli štetu svojim biračima koji definitivno ne podržavaju politiku nanošenja štete nacionalnim interesima Crne Gore”, kazao je Vujović za Antenu M.

Vara se onaj koji misli da će doći do prevage srpskih interesa u Crnoj Gori.

Vujović smatra da ovakvi potezi Vlade definitivno polarizuju Crnu Goru. Ističe da se vara onaj ko misli da će na ovaj način doći do prevage srpskih interesa u Crnoj Gori. Naglašava da će ovo samo podstaći snažniju reakciju onog dijela crnogorskog biračkog tijela, građana Crne Gore koji ne žele da se Crna Gora odrekne svog identiteta.

“Bez obzira da li će sada biti protesta ili ne, sve ovo će podstaći proces koji će biti ključno pitanje na narednim izborima”, kaže Vujović. Navodi da će to biti identitetsko pitanje.

“Da li Crna Gora treba da se odrekne sebe, da li treba da se stavi pod punu kontrolu SPC, Srbije i njenih nacionalnih interesa, ili treba da kao jedna nezavisna zemlja nastavi dalje kao evropsko društvo ka EU”, navodi Vujović.

Smatra da će se upravo na toj polarizacije i definisati poliitička scena u narednom period.

URA propušta šansu da se dokaže kao građanska partija

Vujović ocjenjuje da URA propušta šansu da se dokaže kao građanska partija koja ne treba da ulazi u dilove sa SPC, niti bilo kojom drugom vjerskom zajednicom.

“Ona treba da promoviše i štiti interese građanske Crne Gore, a ne da trguje sa određenim snagama kao što je SPC”, kazao je Vujović za Antenu M.

Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here