Opštinski odbor SD Petnjica u nedostatku rezultata decenijskog rada i gubitka vlasti na državnom nivou, pokušava da necivilizovanim, politički nemoralnim i sramnim zloupotrebama žrtava, sačuva ono što mu je ostalo od političkog rejtinga. Za razliku od vas, gospodo iz SD-a mi se klanjamo svim žrtvama, ali ne i onima koji kosti mučenika koriste za dnevno-političke potrebe. To su izrazi najvećeg nivoa nepoštovanja prema njihovoj žrtvi, njihovim grobovima, prema njihovim porodicama i cjelokupnom narodu, saopštio je danas poslanik Demokrata Albin Ćeman.

“Vi koji ste Bošnjacima i svim građanima Crne Gore decenijama zavlačili ruke u džepove, pljačkali ih i tjerali da napuštaju svoja ognjišta, sada pokušavate da otvaranjem rana na srcima ostvarite politički poen. Da li mislite da to građani ne vide”, upitao je Ćeman.

Kako je dodao, Srebrenica je najveća i najbolnija rana koju nose svi Bošnjaci bez obzira na to gdje živjeli.

“Ali, ranama na duši jednog naroda nije mjesto u dnevnoj politici. Da SD-u nije cilj političko profiterstvo nad grobovima mučenika, znali bi da je 2009. godine usvojena Deklaracija o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, gdje se u tački C konstatuje da je „Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju proglasio genocidom“. I sada neko zahtjeva da se u cilju otvaranja političkih rasprava, donosi već donešeno i usvaja usvojeno, proglašava proglašeno, samo da bi se politički kopalo po grobovima stradalnika. Ja to kao Bošnjak, kao čovjek koji ima dostojanstvo, kućno vaspitanje i koji u sebi nosi vjeru, neću dozvoliti”, poručio je Ćeman.

On je upitao da li SD možda zna ili se pravi da ne zna da su u usvojenim izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjesrskih zajednica sadržana tri unaprjeđenja u korist muslimana.

“Prvo, pravno i kulturološko tretiranje Vakufa. Drugo, garantovanje prava na izbor hrane u vezi sa vjerskim učenjem u državnim ustanovama. Treće, eksplicitno potvrđivanje ugovora koje je zaključila Vlada sa vjerskim zajednicama, među kojima i islamska zajednica. Dakle, zašto je SD glasao za Zakon koji nije sadržao ove garancije i rješenja? Zašto je SD glasao za Zakon koji ne daje ista prava svim vjesrkim zajednicama? Šta je sporno glasati za izmjene zakona koje daju veća prava muslimanima i dovode u ravnopravan pološaj sve tri tradicionalne vjesrse zajednice u Crnoj Gori”, pitao je poslanik Demokrata.

On je poručio Socijaldemokratama da nastave da se poigravaju sa emocijama naroda, ali Albina Ćemana da ne podučavaju i pokušavaju odvratiti od bihorskog duha kojem je naučen u Petnjici, jer ga neće pokolebati niti skrenuti sa puta istine, pravde pomirenja i ljubavi.

“Na kraju, važno je napomenuti da SD kao dio vlasti nije želio da pokreće pitanje Srebrenice, a sada to radi u cilju izazivanja sukoba, tenzija i nemira”, zaključio je Ćeman.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here