Članovi američkog Senata, razgovarali su o mogućnosti zbacivanja s vlasti još uvijek aktuelnog predsjednika Donalda Trampa nakon što su njegove pristalice upale u Kongres, prenose američki mediji-.

Rasprava se vodila oko 25. amandmana američkog ustava koji potpredsjedniku i većini u Vladi daje za pravo da predsjednika proglasi nesposobnim da vrši svoju funkciju, prenosi CNN.

CBS dodaje kako taj zahtjev još nije predat potpredsjedniku Majku Pensu koji je na Twitter nalogu najstrožije osudio nasilje u Kapitolu.

Svrgavanje Trampa s vlasti, dvije nedelje prije nego što u Bijelu kuću preuzme novoizabrani predsjednik Džo Bajden, otvoreno je pozvalo nekoliko izvaničnika i kolumnista većih medija, prenosi agencija AFP.

Sve demokrate u pravosudnom odboru američkog Predstavničkog doma poslale su pismo Pensu u kojem se traži primjena 25. amandman jer je, kako oni navode, u interesu demokratije.

Po njihovom mišljenju, Tramp je mentalno bolestan i nesposoban da prihvati rezultate izbora 2020. godine.

Vašington post navodi kako je predsjednik odgovoran za podsticanje bunta, te samim tim dokazao da predstavlja ozbiljnu prijetnju demokratiji.

Do sukoba u centru američke demokratije došlo je nakon poziva predsjednika na odlasku da se spriječi krađu na nedavno održanim izborima, koju i dan danas nije dokazao.

S druge strane, više ultrakonzervativnih američkih medija relativizovalo je ozbiljnost provale Trampovih pristalica u Kapitol, izvještavajući o legitimnom bijesu i optužujući bez dokaza radikalnu ljevicu da se infiltrirala u pokret, piše AFP.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here