Premijer Zdravko Krivokapić poslao je poruku da je odan evropskim vrijednostima onoliko koliko traje njegovo formalno radno vrijeme, a da se nakon toga vraća u gravitaciono polje vrijednosnog sistema Andrije Mandića, kazao je poslanik DPS-a Andrija Nikolić, komentarišući čestitku Krivokapića povodom Dana Republike Srpske.

Nikolić navodi da su premijeru i njegovim savjetnicima bila potrebna puna 24 sata da telefonsku čestitku, upućenu predsjednici tog entiteta u Bosni i Hercegovini Željki Cvijanović, relativizuju i okarakterišu kao privatno ćaskanje, koje nema veze sa onim što predsjednik Vlade govori zvanično.

“Ako je Krivokapić javno priznao da je krijući čestitao neustavni Dan Republike Srpske, očekujući da ga Željka Cvijanović kojoj je čestitka bila upućena, neće ofirati, onda definitivno imamo posla sa premijerom sa dva lica koji nema svijest o značaju posla kojeg se prihvatio, pa samim tim ne može biti ni kompetentan da se njime bavi. Jer kakve veze ima, da li premijer neke države čestita nešto javno ili tajno?! Ukoliko svoju funkciju obavlja u skladu sa Ustavom, predsjednik Vlade će biti dostojan tog poziva 24 sata dnevno, i prilikom eventualnog propusta neće se pozvati na privatnost”, istakao je Nikolić.

Da, s druge strane, kako dodaje, kompromitacija nosilaca vladine politike bude kompletna, potrudio se Krivokapićev potpredsjednik Dritan Abazović, koji je bez prethodne provjere, na lažnom Twitter profilu člana predsjedništva BIH Željka Komšića iskucao kako Vlada Crne Gore zvaničnu politiku vodi samo preko zvaničnih kanala komunikacije.

“O tempora, o mores. (Čudnih li vremena i običaja.) Kao da Komšić nije upoznat da rukom, koju Abazović u ime Crne Gore pruža prema Bosni i Hercegovini, ne upravlja on, nego neko drugi”, rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, zna se i u Sarajevu da je upravo zahvaljujući Abazoviću, građanska država Crna Gora, u regionu i šire prepoznata po multietničkom skladu, dobila klerikalnu, jednovjersku vlast kojom upravlja Srpska crkva.

“Jednako kao što je poznato da presudnu podršku Krivokapićevoj i Abazovićevoj vladi, u crnogorskom parlamentu obezbjeđuju poslanici nacionalističkog Demokratskog fronta, isti oni koji veličaju osuđene ratne zločince Mladića i Karadžića, nazivajući ih patriotama. I kao što Krivokapić sve i da hoće, ne može pobjeći od onih koji su ga instalirali na mjesto premijera, ni Abazović neće moći da izbriše iz pamćenja odgovor koji mu je u jeku postizborne pobjedničke euforije u Crnoj Gori, uputio čuveni sarajevski publicista Senad Pećanin, kazavši da se Sarajevo od “talasa promjena čiji je Abazović simbol, odbranilo životima svojih najboljih sinova i kćeri, između ‘92. i ‘95″. Dakle, onda kada se zaokruživao projekat krvave podjele Bosne i Hercegovine i stvaranja Republike Srpske”, zaključio je Nikolić.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here