Vi gledate, ja gledam šta se dešava. Demokratija je napadnuta, ovo nismo vidjeli u modernim vremenima, kazao je večeras Džo Bajden, demokrata koji je pobijedio Donalda Trampa na novembarskim izborima u SAD-u, i koji bi 20. januara na inauguraciji trebao postati novi američki predsjednik.

“Ovo je napad na predstavnike naroda, na policiju Kapitol Hila, na državne službenike koji rade u srcu naše zemlje. Ove scene haosa na Kapitolu nisu odraz istinske Amerike. Oni ne predstavljaju ono što smo mi. Ovo je mali broj ekstremista. Ovo je nered, haos…I ovo mora stati odmah”, kazao je Bajden.

Poručio je: Ja pozivam ovu bandu da se povuče i da omogući demokratiji da ide naprijed.

“Riječi predsjednika nešto znače, bez obzira koliko on bio dobar i loš. Pozivam predsjednika Trampa da se pojavi odmah na nacionalnoj televiziji i da ispuni svoju zakletvu, odbrani Ustav i da zahtijeva da ova opsada stane. Ući u Kapitol, razbijati, ulaziti u kancelarije, u Senat, u Predstavnički dom…to je pobuna, to nije protest. To gleda svijet, gledaju Amerikanci… ja sam šokiran i tužan. Mi smo tolerancija, mi smo uvijek bili tolerancija. Ovo je bolan podsjetnik da je demokracija krhka i da se mora održati”, kazao je Bajden.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here