U susret Badnjem danu koji tradicionalno okuplja građane Cetinja i njihove prijatelje, predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić poručio je Cetinjanima da je sa zadovoljstvom prihvatio inicijativu da Kotor dobije status kulturne Prijestonice Crne Gore. U pitanju je nova najava prekrajanja pravne regulative, od Ustava Crne Gore do zakona, kojom bi položaj Cetinja bio očigledno degradiran, ocijenio je večeras bivši ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

On je na Facebook-u objavio da iz grada koji noćas ograđuju, valjda braneći Cetinje od Cetinjana, poručuju da je Cetinje bilo i da će ostati kulturna, duhovna i istorijska prijestonica Crne Gore.

“Sa Cetinja je građena i oslobađana Crna Gora. Crnogorska kultura vjekovima je oblikovana na Cetinju. Od Njegoša do Dada, od štamparije Crnojevića do prvih ustanova kulture i umjetnosti na teritoriji Crne Gore, sve su to neizbrisivi biljezi i međaši koji precizno čuvaju status Cetinja kakvo ono danas ima. A ove noći dok na Dvorskom trgu gledamo ograde i dok je Cetinjankama i Cetinjanima ograničeno kretanje, na kraju se zapitajmo ko unosi podjele i ko želi od ljudi koji su svoju lojalnost Crnoj Gori dokazali nebrojeno puta stvoriti građane drugog reda”, naveo je Bogdanović.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here