Crna Gora se zbog nove vlasti nalazi na ivici ambisa, zemlja se razara raznim podjelama i mržnjom i u njoj se otvoreno ugrožava njen građanski i demokratski karakter, poručili su iz Crnogorskih organizacija u dijaspori.

Članovi udruženja iseljenika su u otvorenom pismu, koje je upućeno ambasadama, medijima i svima koji imaju kapaciteta da saslušaju, uvaže, poštuju i pomognu, istakli da podržavaju evropski put Crne Gore, te da žele da ona bude moderna, prosperitetna država.

“Ipak se plašimo da smo se vratili u devedesete godine prošloga vijeka i da imamo samo dva izbora”, poručili su oni. Kako navode, prvi izbor je da ćute, dok sve građanske vrijednosti „neznaveni i ostrašćeni nacionalisti urušavaju pred njihovim očima, zato što će nam neko reći da je pokušaj odbrane građanskih vrijednosti Crne Gore zapravo odbrana bivših vladajućih partija, što nije tačno”, ističu oni.

Dodaju da je drugi razlog da zbog dostojanstva i mira žele da pošalju poruku da se ne mogu zastrašiti.

“Da smo vidjeli sve greške koje su se prethodnih godina dešavale, ali da sad vidimo i kako se sami temelji suživota u Crnoj Gori ciljano urušavaju”, naveli su iz udruženja.

Ističu da potpisnici pisma nikada nijesu imali dilemu da li Crna Gora treba da bude u NATO i članica EU.

“Dok su na jednoj strani pripadnici nove parlamentarne većine, među njima i neki sadašnji ministri, učestvovali prilikom paljenja NATO zastava i slanja neprijateljskih poruka državama u kojima trenutno živimo, mi smo osjećali stid i sramotu što se takve stvari dešavaju u našoj Crnoj Gori…”, naveli su iz udruženja.

Kako su naveli, danas su svjedoci da se iz redova nove parlamentarne većine mogu čuti razne optužbe na račun iseljenika koji su uvijek podržavali evropski put Crne Gore.

“Čujemo i razne prijetnje i osjećamo da nas pokušavaju obeshrabriti da ne dolazimo u svoj zavičaj. Plašimo se da će ovakvim njihovim djelovanjem doprinijeti još većem iseljevanju iz Crne Gore, posebno pripadnika manjinskih naroda koje danas uklanjaju sa svih rukovodećih mjesta u državi, dok istovremeno aktivisti nove većine preko društvenih mreža šire mržnju, netrpeljivost i prijete svima koji ne misle kao oni”, ocijenili su iz udruženja.

Pozvali su međunarodnu zajednicu da ne “žmuri pred klerikalizacijom države koja je bila na pragu Evropske unije i koja je bez sumnje imala svojih propusta u izgradnji institucija, ali koja nikad kao sad nije ciljano gurana u haos”.

„Mi nećemo zabijati glave u pijesak dok nacionalističke i proruske snage vrše “sječe” u Crnoj Gori gdje god stignu pod izgovorom da joj donose slobodu! Želimo da sačuvamo građansku i demokratsku državu Crnu Goru”, zaključili su u pismu. Potpisnici pisma su Crnogorsko društvo „13. jul” NY, Montenegro House NY, Fondacija Gusinje, Bošnjački savez Crne Gore u Njujorku, Kulturni centar Montenegro, Euro Gusinje Njujork, Udruženje “Primorje” Njujork, Udruženje „21. maj” Njujork, Crnogorsko društvo “Lovćen” iz Lovćenca, Crnogorsko njemačko udruženje “MonteKoln”, Prijatelji Plava iz USA, Udruženje Montehess Frankfurt na Majni, Patriote Crne Gore iz Luksemburga, Islamska zajednica & Kulturni centar Plav Gusinje u Njujorku i Fondacija Petnjica.

Ne igrajte se sa našim obrazom

Crnogorske organizacije u dijaspori navode da im je žao što su političari poput Dritana Abazovića, Božene Jelušić, Miloša Konatara, Filipa Adžića i Suade Zoronjić, Branka Radulovića i Albina Ćemana, stali iza “nacionalističke politike i svojim glasom doprinijeli da građanska i sekularna Crna Gora preko noći postane jednovjerska i teokratska država”.

„Među nama iseljenicima brojni su pripadnici nacionalnih manjina, koji koriste priliku da poruče Abazoviću, Zoronjić i Ćemanu da se ne igraju s našim obrazom. Poručujemo im i da se, prije nego što još jednom daju podršku rušenju Crne Gore, sjete svih onih Cetinjana, liberala i ostalih časnih Crnogoraca, koji su devedesetih rizikovali svoje živote braneći nas od velikosrpske agresije. Nemojte da ono što oni na Cetinju brane vašim glasom dajete nekome iz Srbije. Sačekajte i nađite rješenje kako će svi pravoslavci u Crnoj Gori biti zadovoljni”, naveli su iz udruženja.

Dnevne novine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here