Novoizabrani američki predsjednik Džo Bajden danas je pojačao retoriku protiv pristalica odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trampa koji su u srijedu upali u zgradu Kapitola nazivajući ih “domaćim teroristima”.

“Nemojte ih nazivati demonstrantima. To je pobunjena masa, rulja, domaći teroristi. Tako je prosto. Toliko je jednostavno”, rekao je Bajden.

Pravno, Sjedinjene Američke Države nemaju zakon za domaći terorizam pod kojim bi mogli realno etiketirati pojedince. Ali, FBI i organi nadležni za provođenje zakona, nastoje ustanoviti ko su bili izgrednici kako bi ih uhapsili, a potom da im se sudi.

Tramp i njegovi politički saveznici u posljednjih nekoliko mjeseci tvrdili su da su izbori, na kojima je izgubio od Bajdena za sedam miliona glasova, namješteni, što je izazvalo emocije među njegovim pristalicama i podstaklo teorije zavjere koje su opovrgnute na sudu. Pored toga, Ministarstvo pravde nije pronašlo dokaze za njegove navode o masovnoj prevari kada je u pitanju glasanje.

Tramp je u srijedu dodatno pojačao tenzije tokom mitinga na kojem su se ispred Bijele kuće okupile njegove pristalice, samo nekoliko sati prije nego što su okupirali Kapitol, poručujući im da se neće predati te da je na sceni krađa.

“Našoj zemlji je dosta, i nećemo više trpjeti. Zaustavit ćemo krađu”, rekao je Tramp okupljenima, kojih je većina kasnije krenula prema Kapitolu.

Tokom nereda u srijedu smrtno su stradale četiri osobe.

Bajden je kazao kako su neredi u potpunosti predvidljiv rezultat predsjednikovog zagovaranja, dok se njegov mandat bliži kraju.

“Volio bih da mogu reći kako nismo mogli to očekivati. Nije istina. Mogli smo očekivati. U protekle četiri godine imali smo predsjednika koji je u svemu što je učinio jasno pokazao svoj prezir prema našoj demokratiji, našem Ustavu, vladavini zakona. Od početka je započeo sveopšti napad na institucije naše demokratije”, rekao je Bajden.

Agencije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here