Jedanaestog januara 1735. umro je Danilo Šćepčev Petrović, rodonačelnik dinastije Petrović – Njegoš. Preuzimajući duhovnu i svjetovnu vlast 1697. suprotstavio se Otomanskoj imperiji u borbi za nezavisnost Crne Gore, zalažući se i za njeno unutrašnje jačanje. Vodio je borbe protiv Turaka oko Spuža, Nikšića i Gacka, na Carevom Lazu, Trnjinama, Slatini i u Piperima.

Održavao je prijateljske veze s Mletačkom republikom, ratovao i na njenoj strani i na strani Austrije. Za mitropolita rukopoložio ga je Arsenije III 1700. u Sečuju, dajući mu pravo jurisdikcije na teritoriji slobodne Crne Gore i onog dijela koji je bio pod turskom i mletačkom vlašću. Tokom vladavine Danila I uvedeno je guvernadurstvo – Mletačko povjereništvo u Crnoj Gori.

Vladika Danilo uspostavio je i prve veze Crne Gore s Rusijom i podigao ugled crnogorske države. Poslije njega položaj vladike postao je nasljedan u Crnoj Gori. Danilo I Petrović sahranjen je u Podmainskom manastiru kod Budve koji je pripadao cetinjskoj mitropoliji. Njegove zemne ostatke 1853. prenio je u Cetinjski manastir knjaz Danilo, a 1879. pohranjeni su u mauzolej podignut na Orlovom kršu prilikom obilježavanja 200. godišnjice dinastije Petrovića. (iz arhive lista Pobjeda)

Dr Jevto Milović je 1956. na Cetinju objavio knjigu “Zbornik dokumenata iz istorije Crne Gore (1685-1782)”. Na stranama 75 i 76 dato je pismo vladike Danila od 6. januara 1728. godine koje je on uputio izvanrednom providuru Antoniju Bembu. Pismo je prvi put odštampano u ovoj knjizi iz 1956. godine, a Milović ga je pronašao u Kotorskom arhivu.

Pismo je prijevod pisma sa našeg na italijanski jezik, a prevodilac je na početku pisma naglasio da je prijevod “doslovan”.

Pri kraju pisma stoji ova rečenica vladike Danila, on svoj jezik naziva – ilirski: “Ho spedito la presente al signor provveditor estraordinario accio la traduca e mandi a questa in illirico et in italiano, e che ambedue sigilli assieme et avanzi a vostra signoria illustrissima et eccelentissima, accio si sappia ogni uno, come chi serve.”

Možete čitati pismo sa faksimila iz Milovićeve knjige:

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here