Crnogorska policija i tužilaštvo spriječili su kriminalni plan Podgoričanina Gorana Brajovića i dvojice kolumbijskih državljana Caicedo Bandoya Juan David i Costana Casa Jose Alexander. Oni sy operativnim radnjama došli do saznanja da se priprema jedno ili više ubistava u Crnoj Gori. Istraga, ipak, nije utvrdila da li se u ovom slučaju radilo o nastavku obračuna kriminalnih klanova i da li je meta trebalo da bude član neke grupe, jer se u optužnici tako nešto ne pominje, piše Dan.

Naime, optužnica protiv njih trojice podignuta je i dostavljena Višem sudu, pred kojim tek slijedi njena kontrola. Postupak je u fazi istrage dobio oznaku tajnosti.

Pripadnici kriminalne „trojke” početkom 2020. godine postali su članovi kriminalne organizacije koju je na teritoriji Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije, Turske i Kolumbije formiralo nepoznato lice s ciljem vršenja teških krivičnih djela.

Okrivljeni Caicedo Bendoya Juan Davidy svojoj odbrani pred Specijalnim državnim tužilaštvom priznao je izvršenje krivičnog djela, te da je u Crnu Goru došao kako bi nekoga ubio, ali da ne zna koga. Navodi da je te podatke trebalo da dobije kada je došao u Crnu Goru zajedno sa Aleksanderom, a da su svi detalji išli preko „momaka”.

Objašnjavajući svoje učešće i radnje, okrivljeni je kazao da ih je, njega i Costana Casas Jose Alexandera koji je i ranije osuđivan za ubistvo, poslao neki gospodin iz grada Pereire čijeg imena se okrivljeni nije mogao sjetiti, i da se radi o državljaninu Kolumbije. On je rekao i da koliko se može sjetiti, iz Kolumbije za Crnu Goru krenuo krajem februara i početkom marta 2020. Prilikom kretanja dobili su uputstvo da dođu do Beča, potom do Splita a onda prešli u BiH da bi pješke prešli granicu sa Crnom Gorom, kada su i uhapšeni.

Naveo je da je bilo dogovoreno da on i Costana Casas Jose Alexander u Crnoj Gori ubiju jednu osobu, te da tri dana nakon tog ubistva napuste Crnu Goru, ali je bilo dogovoreno i da ukoliko bi im poslali da treba još nekog da ubiju da i to urade. Kazao je da je ubitsvo trebalo da počini snajprom. Za ovo planirano ubistvo kako je rekao trebalo je da dobiju po 25.000 eura.

Okrivljeni Costana Casas Jose Alexander je potvrdio navode svog saučesnika i pojasnio da se u Kolumbiji kada se govori o takvim stvarima ne pominju imena osoba koja o tome razgovaraju, tako da ne zna pravi identitet osobe koja ga je pitala za ubistvo. Okrivljeni Goran Brajović u dosadašnjem toku postupka iskoristio je svoje zakonsko pravo i nije iznosio svoju odbranu, odnosno branio se ćutanjem.

Došao da ubije da bi kupio kuću

U optužnici se navodi da su oružje za likvidaciju trebali da dobiju u Crnoj Gori.

Takođe nije bilo ni određeno ko treba da ubije tog čovjeka u Crnoj Gori, da li Costana Casas Jose Alehander ili okrivljeni Caicedo Bendoya Juan David. Prvi navodi da umije da se koristi oružjem, jer je bio vojnik u Kolumbiji isto kao i okrivljeni Caicedo Bendoya Juan David, te precizira da je u vojsci obučavan da koristi pištolje i puške, ali ne raketne bacače, koje ne umije da koristi.

Okrivljeni u ovom dijelu navodi da mu je namjera bila da učestvuje samo u jednom ubistvu u Crnoj Gori, jer mu je taj novac bio potreban kako bi kupio kuću u Kolumbiji. Navodi da nije profesionalni ubica i da se ne bavi ubijanjem ljudi.

Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here