Institucija Zaštitnika u kontinuitetu ukazuje na pojave u informativnom prostoru koje mogu ozbiljno da ugroze bezbjednost, ali i mir i spokojstvo građana. Nažalost, i pored brojnih intervencija i upozorenja ove institucije, od kojih su posljednje bile na sjednicama skupštinskih radnih tijela, očigledno je da se u stvarnosti malo toga učinilo i desilo da se negativne pojave eliminišu, saopšteno je iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda povodom učestalih prijetnji i uvreda pojedincima iz političkog i javnog života i njihovim porodicama.

“Podsjećamo da smo u dužem periodu ukazivali na učestalost govora mržnje i netolerancije u internet prostoru, kao najmanje kontrolisanom i najviše korišćenom. To nikako ne znači da treba suzbiti javnu debatu o pitanjima od opšteg interesa, koja ponekad može biti oštra, uvredljiva, šokantna, odnosno koja može da izazove uznemirenje javnosti”, navode u saopštenju.

Međutim, kako se u posljednje vrijeme prostor društvenih mreža i portala sve više koristi za plasiranje prijetnji i uvreda upućenih pojedincima iz političkog ili javnog života i njihovim porodicama, zapaženo je da one nerijetko prelaze u otvorenu opasnost za njihovu bezbjednost, najavljujući njihov progon iz zajednice uz pozive na ugrožavanje njihove fizičke sigurnosti.

“Cilj ovakvih istupa je po pravilu samo da uvrijedi, omalovaži i naruši spokojstvo pojedinaca, a ne da doprinose dijalogu ili diskusiji, jer su oni unaprijed osmišljeni da diskredituju ljude na temelju ličnih karakteristika i/ili izraženog mišljenja”, dodaju u saopštenju.

Nažalost i onda kada se jave glasovi razuma koristi se prilika za dodatno produbljenje podjela i jačanje šovinizma i netolerancije, na način što se vrši prinudno svrstavanje u nacionalne, vjerske, političke i druge okvire. Tako se obesmišljava svaki pokušaj borbe protiv netolernacije i nasilja, krivac postaje žrtva, a žrtva unaprijed zadata meta.

“Posljednji je trenutak da se na ovakve pojave reaguje na adekvatan način i spriječe znatno teže posljedice, uz napomenu da svi državni organi moraju dati primjer kako se u ovim situacijama treba ponašati. To je najmanje što ova institucija zahtijeva od svih državnih institucija, aktera odlučivanja i nosilaca odgovornosti za javno datu riječ, u danima kada veliki broj naših građana radosno dočekuje praznik Hristovog rođenja, a oni drugi u svojoj vjeri, sa nadom očekuju da predstojeći dani pomire sve suprotnosti barem u jednom – želji da se niko ne osjeti ugroženim na svom ognjištu i u svojoj zemlji”, zaključuju u saopštenju.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here