Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je proces koji se događa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koja se često spominje kao “kolijevka demokratije“, šokirao cijelo čovječanstvo, prenosi Anadolija.

Erdogan je komentarisao nerede u Vašingtonu koji su se dogodili tokom upada pristalica odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trampa u Kapitol.

Kazao je da su se SAD suočava sa situacijom koja je neviđena u njenoj istoriji.

“Ovaj proces koji se događa u Americi, koja se često spominje kao ‘kolijevka demokratije’ šokirao je cijelo čovječanstvo. I mi smo iznenađeni“, rekao je Erdogan.

Napomenuo je da je SAD, kao i američki mediji, imali drugačiji stav tokom pokušaja puča u Turskoj i protesta u parku Gezi.

“Sjetite se kakve izjave i kakve prijetnje su upućivane turskim političarima od strane američkih medija. Naš stav o tome je bio jasan, međutim, stav Amerike je bio dosta drugačiji. I tada su bile glavne demokrate. Vidjeli smo da su i demokrate iste kao i republikanci. Vidjeli smo kakvu sramotu predstavljaju za demokratiju“, istakao je Erdogan.

Turski predsjednik je izrazio želju da prenos vlasti sa Donalda Trampa na Džo Bajdena bude miran i regularan, kako je i sam Tramp kazao u izjavi.

Erdogan je poručio da će Amerika sa Bajdenom postići mir te je dodao da bi SAD trebao ući u posebnu eru kada je riječ o međunarodnim odnosima.

Al Jazeera Balkans

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here