U Pljevljima se za posljednjih 30 dana gotovo duplirao broj aktivnih slučajeva infekcije korona virusom. Sa 199, koliko je bilo aktivno 7. februara, broj trenutno oboljelih popeo se na 366, pišu Dnevne Novine.

Važeće mjere za suzbijanje epidemije u Pljevljima ne daju očekivane rezultate, a lokalni zdravstveni sistem prenapregnut je i na granici izdržljivosti, konstatovano je na sjednici Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje.

“Epidemiološka situacija u Pljevljima je loša, povećava se broj novozaraženih, aktivno oboljelih, bolnice se nalaze na granici izdržljivosti, nedostaju kadrovi, sada imamo samo jednog doktora”, kazao je potpredsjednik opštine Pljevlja Mervan Avdović.

Internista Mirha Hasanbegović, zbog bolesti kolege, od novembra je jedini ljekar u kovid stacionaru. Sa petočlanim timom tehničara uspješno zbrinjava sve na koronu pozitivne pacijente.

“Od danas imamo stopostotnu popunjenost bolničkih postelja, 25 pacijenata leži u pljevljskoj bolnici, osam je na kiseoničkoj potpori”, kazala je Hasanbegović.

Zbog konstantnog broja od dvadesetak novoinficiranih dnevno povećava se i broj pacijenata sa potrebom bolničkog liječenja.

Iako su sva bolnička mjesta popunjena, saradnjom sa drugim COVID-19 centrima za sada se prevazilazi problem smještaja pacijenata na bolničko liječenje.

“Prvi put smo u problemu što se tiče obezbjeđivanja slobodnog mjesta u toku dana. Dinamika otpuštanja pacijenata dosta je sporija”, kazala je Hasanbegović.

U Pljevljima je u posljednjih 30-ak dana broj aktivnih slučajeva gotovo dupliran. Pojačane inspekcijske kontrole i policijske patrole natjerale su građane da propisane mjere u cilju suzbijanja epidemije konačno počnu da poštuju. Rezultati bi trebalo da budu vidljivi u narednih nekoliko dana, a u lokalnoj upravi se nadaju da će uslijediti pad broja novozaraženih u toj opštini.

Dnevne novine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here