Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić večeras je na Prvoj TV kazao da neće podnijeti ostavku.

“Čekam da mi istekne mandat do kraja. Do 67. godina dok mi je vrijeme da mogu da radim”, kazao je on.

Katnić je večeras poručio da nije bilo selektivnosti u radu Tužilaštva.

“Od 37 optužnica koje su pokrenute protiv politički eksponiranih lica, optuženo je 112 lica, a 111 su pripadnici DPS-a i njihovih koalicionih partnera, a samo jedan iz ranije opozicije”, istakao je n, navodeći da je riječ o djelima iz visoke korupocije.

On je kazao da su u predmetu Telekom saslušan jedan član porodice Đukanović, ali i napomenuo da po prijavama koje su podnese protiv njega, predsjednik Milo Đukanović nije pozvan nijednom na saslušanje.

Na pitanje kako mu zvuči podatak da Đukanović zauzima visoko mjesto na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi, Katnić je kazao da nije stvar koliko ko ima, već da li je taj novac stečen pošteno i zakonito.

Na pitanje da li postoji predmet A2A, Katnić je istakao da je redmet A2A rađen.

“Mi smo do stepena osnovane sumnje utvrdili da su oni oštetitili EPCG za oko sedam miliona. Taj novac je vraćen na račun EPCG”, istakao je on.

GST je večeras, govoreći o najavljenim ranije izmjenama tužilačkih zakona od strane parlamentarne većine, kazao da Skupština Crne Gore donijela zakon o SDT, a tome su prethodile ozbiljne rasprave i konsultacije, te da je iz najboljih praksi napravljen Zakon koji je , jedan od najboljih organizacionih.

“Nema pravo niko, pa ni Skupština, da se ponaša van vladavine prava. Cilje je bio da se smijeni GST i tužioci. Ali, nezavisno od toga, stvorena je bila situacija i ja sam vjerovao da će Skupština izglasati taj zakon, da su se pripremale situacije da se preduzmu neke radnje prema GST i nekim specijalnim tužiocima. Ja sam u jednom trenutku na jednoj sjednici pomenuo da bih ja mogao dati ostavku. Kada me je pozvao premijer Zdravko Krivokaić, samo smo natuknuli ovu temu. Nakon toga me je ponovo pozvao, on mi dao do znanja da bi Demokrate i URA mogli odustati od predloga zakona ako ja podnesem ostavku. Ja sam kazao da sam to spreman da učinim, ali sam tražio garant da niko od njih neće pokretatati izmjene tužilačkih zakona”, jasan je on.

Govoreći o transkriptima koji su nedavno objavljeni, Katnić je istakao da ih je dao u javnost.

“To sam učinio jer smo bili napadnuti i ugroženi”, kazao je on.

On je istakao da je reagovao nakon što su ga optuživali da je korumpiran. Naglasio je da se neko optuživati da je nepošten od strane onih koji su sami nepošteni.

Podsjetimo, Specijalno državno tužilaštvo objavilo jenedavno snimak razgovora kao dokaz pokušaja političkog uticaja Demokrata na specijalnog tužioca Živka Savovića. Objavljeni su transkripti razgovora koje su navodno vodili poslanici Demokrata Dragan Krapović i Boris Bogdanović, kao i razgovor Krapovića sa sadašnjim predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here