Vojska na ulicama, policija, komunalna policija i inspekcijaki organi- sve službe pojačale rad, zaključani gradovi, sve ovo jer je vrijeme da zaustavimo širenje epidemije. Problem je nepoštovanje mjera. Tako su nam poručili Vlada i premijer Zdravko Krivokapić prije nekoliko dana da bi juče premijer sa dva svoja ministra i državnim službenikom prisustvovao sahrani episkopa Atanasija u Trebinju, kršeći epidemiološke mjere protiv širenja koronavirusa.

Premijer i ministri, koji su i ranije crnogorskih javnosti bili poznati po nepoštovanju mjera, skidaju maske kako bi poljubili kovčeg upokojenog episkopa Atanasija, nakon što su to isto učinile i desetine drugih prije njih.

Reklo bi se, školski primjer prenosa zaraze i stvaranja novog klastera.

Toliko o poštovanju date riječi, obećanja premijera koji se prije samo nekoliko dana izvinio crnogorskoj javnosti što ne poštuje mjere i obećao da to više neće činiti.

Toliko i o opomeni koju mu je uputila ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović da mora da poštuje mjere protiv širenja koronavirusa.

Da li će se premijer i sada izvinjavati građanima.

Ono što je sigurno, nakon ovakvog ponašanja čelnih ljudi države koji ne poštuju naredbe koje su sami donijeli, ne čude sve glasniji protesti ugostitelja, prevoznika i svih drugih čije poslovanje trpi već mjesecima, upravo zbog mjera koje su premijer i ministri juče prekršili.

Da napomeneno šta piše u mjerama koje je donijelo Ministarstvo zdravlja:

“Zabranjeno je službeno putovanje u inostranstvo svim državnim službenicima i namještenicima zaposlenim u državnim organima, organima državne uprave, organima uprave, i službenicima i namještenicima zaposlenim u organima lokalne samouprave, osim u slučajevima kada je putovanje od državnog interesa, uz prethodno dobijenu saglasnost starješine organa”.

Valja istaći i da se sinoć na Twitteru oglasio ministar finansija Milojko Spajić, koji je sa premijerom bio u Trebinju, koji je umjesto izvinjena što bez maske ljubi kovčeg, kazao da se delegacija Vlade na sahrani episkopa Atanasija u Trebinju, ponašala u skladu sa epidemiološkim mjerama.

“Volio bih kad bi zabrinutost pojedinaca zbog našeg odlaska na sahranu jednom od najvećih teologa bila zbog epidemioloških razloga, pošto smo se ponašali u skladu sa epidemiološkim mjerama (nosili maske na otvorenom, iako u BiH to nije obavezno, itd) i nije bilo zadržavanja”, napisao je Spajić na Twitteru.

Čini se da je ministar zaboravio da je sve dokumentovano forogtafijama i video snimcima, te da je lako utvrditi da li su ili nijesu se ponašali u skladu sa epidemiološkim mjerama u vremenu kada se svijet i dalje, na izmaku snaga bori sa koronavirusom.

Možda je najbolji odgovor ministru Spajiću dao na Twitteru epidemiolog Milko Joksimović.

“Poštovani, epidemiološke mjere nošenja maske, držanja fizičke distance i higijene ruku su djelotvorne ako se primjenjuju zajedno. Nijedna sama za sebe nije dovoljna i samo nošenje maski uz kršenje ostalih ne predstavlja poštovanje epidemioloških mjera”, napisao je on.

Na kraju, da kažemo da je Crna Gora koja zaključava brojne svoje gradove, ostavila otvorene granice sa zemljama susjedima, među kojima su BiH i Srbija, sa kojima imamo najveći promet ljudi, ali je, vjerovali ili ne, zatražila PCR test za one koji dolaze Indije, Bahreina, Bocvane…

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here