Iz koalicije “Evropski tim za Nikšić” danas izjaviše da će, ukoliko pobijede na izborima, riješiti pitanje pasa lutalica u tom gradu i da će srediti sklonište za napuštene životinje. Ne želim da politizujem ovu temu, ali kao neko ko se godinama bavi zaštitom životinja, ne mogu a da se ne zapitam gdje ste bili svih ovih godina, dok ste vršili vlast u Nikšiću, saopštio je direktor NVO Prijatelji životinja Podgorica Dragoje Vlahović.

“Ukoliko za više od deceniju niste ništa uradili vezano za ovaj problem, kako mislite da će neko da vam povjeruje da ćete baš sada zasukati rukave i početi da se bavite svojim poslom”, upitao ih je Vlahović.

On ističe da je Nikšić jedan od gradova u kojima je problem pasa lutalica najizraženiji, kako u samom gradu tako i u prigradskim naseljima i selima, gdje psi prebačeni iz grada prave veliki problem mještanima, pogotovu stočarima.

“Naša organizacija i ja lično pokušali smo da u komunikaciji sa bivšim gradonačelnikom, Grbovićem riješimo ovaj problem, ali bezuspješno. Pomenuti je čak u jednom neformalnom telefonskom razgovoru rekao da ” džukele treba pobiti”, misleći na napuštene pse”, naveo je Vlahović.

Ispitati rad skloništa za napuštene pse

Podsjeća i na fotografije kanibalizma iz nikšićkog skloništa za napuštene pse, od prije nekoliko godina, koje su obišle čitavu Evropu, pa su svi, kako kaže, mogli da vide vašu sramotu.

“I pored naših molbi, do dana današnjeg tamo se skoro ništa nije promijenilo. Takođe, tada smo se svojim očima i ušima uvjerili kako se neodgovorno ponaša upravnik pomenutog skloništa, veterinar koji je tamo po ugovoru o radu zaposlen, kao i službe zadužene za kontrolu istog”, dodaje direktor NVO Prijatelji životinja Podgorica.

Navodi da ga kao građanina i nekoga ko se bavi zaštitom životinja ne mogu ubijediti da im je konačno proradila savjest i da će sada nešto uraditi.

“Umjesto da poverujem u vaša obećanja, pozivam ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandra Stijovića da oformi inspekciju koja će obići pomenuto sklonište, utvrditi trenutno stanje i donijeti odluku o njegovom daljem radu, jer prethodne inspekcije iz istog ministarstva nisu valjano radile svoj posao”, poručuje Vlahović.

Tvrdi da sve navedeno ima dokumentovano, pa će se organizacija na čijem je čelu rado staviti na raspolaganje svim službama koje žele da se ispita dosadašnji rad nikšićkog skloništa za napuštene pse.

“Takođe, želimo da se utvrdi čija je odgovornost bila za sve što se tamo dešavalo, kako bi te osobe bile procesuirane kod nadležnih institucija”, zaključuje Vlahović.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here