Kaćuša Krsmanović

Agencija za zaštitu ličnih podataka počela je juče kontrolu u Upravi policije na inicijativu člana Savjeta Agencije Muhameda Đokaja, a nakon što je Pobjeda objavila informaciju da policija već neko vrijeme pravi bazu podataka o učesnicima patriotskih protestnih skupova – foto i video dokumentaciju, lične podatke i sve ostale dostupne informacije o građanima.

Đokaj je juče na svojoj Fejsbuk stranici napisao da Agencija radi kontrolu „u vezi sa prikupljanjem ličnih podataka od strane policije o učesnicima patriotskih skupova“.

“Kao što sam i obećao, 17. 05. 2021. pokrenuo sam inicijativu za vršenje nadzora kod pomenutog subjekta”, napisao je Đokaj.

Više izvora Pobjedi je ispričalo da patriotske auto-kolone svake nedjelje snima više policijskih kamera, a inspektori u civilu i mobilnim telefonima prave fotografije.

“Onda se iz video snimaka „vade“ slike učesnika i radi se identifikacija. Svaki učesnik auto-kolone koji je identifikovan unosi se u bazu podataka, sa svim informacijama koje o njemu imaju. Ko je, čime se bavi, kojim je protestima prisustvovao, koje je političke orjentacije… Protiv nekih se potom iniciraju prijave po raznim osnovima, pozivaju ih na informativne razgovore, a neidentifikovani, takođe, ostaju „spremljeni“ u bazi dok se i o njima ne prikupe podaci “, ispričao je jedan od nezvaničnih sagovornika Pobjede.

Poslije nekoliko dana Pobjeda je dobila potvrdu svoje priče. Obratila im se Podgoričanka koja je ispričala da je policija 13. maja uručila njenom sinu prekršajni nalog u kojem se navodi da se on, 9. maja, oko 18.30 sati, na Bulevaru Cetinjski put u Podgorici nepropisno zaustavio, a kazna je 60 eura.

U prijavi, u koju je Pobjeda imala uvid, naveden je i njegov matični broj, marka automobila, broj registarskih tablica.

“I ništa ne bi bilo sporno da je on učestvovao u toj auto-koloni. Ali nije. Automobil je moj, registrovan na moje ime i ja sam, sa svojom prijateljicom, bila na protestu. Otkuda njima ime i lični podaci mog sina?! Nije bio sa nama tog dana. Ova prijava jasno dokazuje da oni prave baze podataka o učesnicima patriotskih skupova. On je bio na nekim protestima. Znači, evidentirali su ga”, ispričala je ona Pobjedi.

Iz Uprave policije pokušali su nakon prvog teksta Pobjede da demantuju ove informacije uz tvrdnju da samo, u skladu sa zakonom, snimaju skupove i ne vode posebne evidencije.

No, slučaj mladića iz Podgorice ih jasno ih je razobličio.

Muhamed Đokaj za Pobjedu je, nakon što smo objavili prvi tekst o nezakonitom pravljenju baze podataka o građanima najavio da će on, ako to po službenoj dužnosti ne učini direktor Agencije, inicirati postupak za utvrđivanje činjenica o postupanju policije.

“Policija ima zakonski osnov za prikupljanje i obradu podataka, ali se mora kretati u okviru onoga što je u zakonu propisano i nikako drugačije. Nikako više od obima koji im je dozvoljen. Ukoliko policija prikuplja podatke za pravljenje neke nove baze to bi značilo kršenje zakona”, istakao je Đokaj.

Od 9. aprila policija konstantno pravi pritisak na građane, privođenjem na informativne razgovore i podnošenjem prekršajnih prijava protiv učesnika patriotskih protesta koji se bune zbog politike aktuelne vlasti koja urušava temelje države Crne Gore i civilizacijske vrijednosti i tekovine.

Do sada je, prema nezvaničnim podacima, inicirano više stotina prijava, a protiv nekih građana i po nekoliko. Ima slučajeva da je procesuirano i kažnjeno i troje-četvoro članova jedne porodice. Privođeni su u maloljetnici.

Prijave su počele da „pljušte“ nakon što je 8. aprila premijer poručio građanima da im neće oprostiti starh i suze svoje kćeri, koja je kao štićena ličnost bila u službenom vozilu Vlade kada je vozač „uletio“ među građane koji su na Bogetićima blokirali saobraćajnicu prema Nikšiću u znak protesta.

Premijerova kćerka, na snimku koji je kasnije objavio njen otac, davala je instrukcije vozaču i policiji da zovu ministra unutrašnjih poslova: „Zovite Sergeja“, govorila je ona.

Policija je sjutradan krenula u lov na građane koji ne podržavaju Vladu.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here