Zemlje članice Svjetske trgovinske organizacije (STO) završavaju dvodnevne razgovore u Ženevi posvećene privremenom ukidanju prava intelektualne svojine za nove vakcine protiv Kovida-19. Za to vrijeme, administracija predsjednika Džozefa Bajdena podržala je predlog, pod pritiskom demokratskih članova Kongresa, ali i više od 100 drugih zemalja.

Bajden, koji je tokom predizborne kampanje podržao privremeno ukidanje prava na patent za vakcine, danas je najavio da će govoriti o tome, a ubrzo poslije njegovog govora u Bijeloj kući, njegov glavni trgovinski pregovarač Ketrin Tai, predstavnica Sjedinjenih Država u STO, objavila je saopštenje u kome je objavila da Bajdenova administracija podržava predloženu mjeru.

“Ovo je globalna zdravstsvena kriza i izuzetne okolnosti pandemije Kovida-19 zahtevaju izuzetne mjere”, navela je Tai i dodala:” Administracija snažnu vjeruje u zaštitu intelektualne svojine ali u cilju okončanja pandemije, podržava privremeno ukidanje tih zaštita koje se odnose na vakcine protiv Kovida-19″.

Tai je rekla da će SAD učestvovati u pregovorima u STO da bi se postarale da se taj predlog ostvari, ali je upozorila da bi pregovori mogli da potraju.

Ambasadori iz 164 zemlje članice STO raspravljali su o predlogu koji su prvo iznijele Južna Afrika i Indija u oktobru, kojim bi se privremeno ukinuli patenti farmaceutskih kompanija koje su razvile vakcine. Pristalice predloga kažu da bi ukidanje patenta omogućilo bržu proizvodnju vakcina za Kovid-19 koje koriste zemlje u razvoju, gdje stopa vakcinacije zaostaje za onom u bogatim zemljama.

Međutim, farmaceutske kompanije tvrde da bi ukidanje zaštite intelektualne sredine nanijelo štetu budućim inovacijama i da neće dovesti do brže proizvodnje vakcina protiv koronavirusa.

Desetine grupa civilnog društva i bivši šefovi država među kojima su nekadašnji britanski premijer Gordon Braun i bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov apelovali su na američkog predsjednika da podrži predlog. Više od 100 članova Predstavničkog doma, u kojem većinu ima Demokratska stranka, potpisali su pismo u kojem su pozvali Bajdena da pruži podršku ukidanju patenta za vakcine protiv Kovida.

Bajden još nije donio odluku o tom pitanju, Predlog mora da dobije pristanak svih 164 zemalja članica Svjetske trgovinske organizacije.

Indija

Agencija AFP prenijela je da je Centralna banka Indije obećala da će izdvojiti 6,7 milijardi dolara za kredite po niskim kamatnim stopama proizvođačima vakcina, bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama. Druga zemlja sveta po broju stanovnika trenutno se bori sa katastrofalnim porastom broja zaraženih.

“Virus se širi po različitim regijama Indije razornom brzinom i na to se mora odgovoriti podjednakom brzom i sveobuhvatnom akcijom”, saopštio je guverner Centralne banke Šakitikanta Das.

Ministarstvo zdravlja Indije prijavilo je novih 382.315 slučajeva koronavirusa u srijedu, uključujući i 3.780 smrti od Kovida. Južnoazijska zemlja ima više od 20 miliona zaraženih koronavirusom, po čemu je na drugom mjestu iza SAD, a od Kovida je do sada preminulo 226.188 ljudi, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Glas Amerike

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here