Prema prvim preliminarnim rezultatima izbora u Siriji Bašar al Asad je ponovo izabran za predsjednika, javili su večeras mediji na Bliskom istoku.

Kako je saopšteno, Asad je na izborima osvojio 95,1 posto glasova.

Predsjednik parlamenta Sirije Hamud Sabah objavio je rezultate predsjedničkih izbora, održanih 26. maja.

On je rekao da je Asad osvojio 95,1 odsto glasova, a da je izlaznost bila 78 odsto, to jest, da je glasalo 18 miliona ljudi.

Očekivalo se da će Asad, koji je na posljednjim predsjedničkim izborima 2014. dobio 88,7 odsto glasova, prema svim pretspostavkama osigurati četvrti mandat od sedam godina. I to iako je i na ovim, kao i na prethodnim izborima, čisto formalno dozvolio učešće protivkandidata.

Riječ je o bivšem državnom ministru za parlamentarne poslove Abdulahu Salomu Abdulahu i Mahmudu Ahmadu Mareiju, šefu Nacionalnodemokratskog fronta, male opozicione stranke koja ima podršku države.

Sirijska vlada je rekla da izbori pokazuju da država normalno funkcioniše uprkos decenijskom ratu, ali opozicija i Zapad smatraju da je na sceni samo produbljivanje Asadove moći.

Vlasti su posljednjih dana organizovale velike skupove širom zemlje u nastojanju da osiguraju veliku izlaznost glasača na dan izbora, rekli su neki od dužnosnika u privatnoj komunikaciji, kako prenose agencije.

Nova S

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here