Potraga za odbjeglim belgijskim vojnikom, koji je zaprijetio glavnom državnom virusologu i vjerovatno je sklon ekstremnim desničarima, danas je ušla u peti dan bez rezultata.

Snage sigurnosti u noći na subotu pretraživale su 10 domova osoba koje se smatraju bliskim osumnjičenom, stoji u izjavi javnog tužioca.

Po pisanju belgijskih medija, 46-godišnji vojnik Hurgen Konings nestao je u ponedjeljak iz svog doma u opštini Dilsen-Stokem na granici s Holandijom.

Vlasti vjeruju da je naoružan i upozoravaju da možda želi da naškodi brojnim institucijama i osobama, među kojima je i glavni državni virusolog.

Pretpostavlja se da je Konings uzeo oružje iz baze u Leopoldsburgu pod izgovorom da mu treba za organizaciju vojnih vježbi.

Javnost je upozorena da ne prilaze muškarcu koji se nalazi na državnom spisku terorista.

U utorak ujutro policija je pronašla vozilo koje je koristio bjegunac, a u njemu su otkrivena četiri protivtenkovska raketna bacača, kao i municija.

U potragu, koja je u toku u području Limburga na granici s Holandijom, uključene su njemačka i holandska policija, izvijestila je televizijska kuća VRT.

U četvrtak je za slučaj pokušaja ubistva i kršenje zakona o posjedovanju oružja povezanog s terorizmom imenovan sudija specijalizovan za pitanja terorizma.

Izvještaji su ga opisali kao “potencijalno izuzetno nasilnog ekstremistu”, navodeći i da je ostavio pisma koja ukazuju na to da je spreman za smrtonosnu bitku sa policijom i da “više ne može da živi u društvu u kojem su političari i virusolozi oduzeli sve”.

Hina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here