Početak suđenja bivšem direktoru Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejanu Peruničiću i bivšem agentu tajne pratnje Srđi Pavićeviću zbog nezakonitog snimanja i praćenja više osoba zakazano je u podgoričkom Višem sudu za 18. maj, kazala je za Pobjedu savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Aida Muzurović.

Proces će voditi sutkinja Dragica Vuković.

Dvojici bivših visokopozicioniranih službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost optužnim predlogom se stavlja na teret produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz čl.416 st.1 u vezi sa čl.49 KZ Crne Gore.

Šef Specijalnog policijskog tima Dragan Radonjić saopštio je ranije na konferenciji za štampu da je nakon prijave aktuelnog direktora ANB-a Dejana Vukšića podnijeta krivična prijava protiv dvojice bezbjednjaka.

On je tada rekao da je formiran predmet „ Liša“ i da su prikupljeni dokazi na osnovu kojih se Peruničić i Pavićević terete za zloupotrebu službenog položaja u produženom trajanju.

“Peruničić se kao odgovorno lice u ANB-u sumnjiči da je od januara do septembra prošle godine protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja nanio štetu i teže povrijedio prava A.R., Z.K., A.M., M.K., V.J., S.R., G.D., A.B., B.B., M.B., M.C., N.Ć. i P.K.”, kazao je tada Radonjić.

Kako je saopšteno, Peruničić je u više navrata davao usmene naloge Pavićeviću da na području Podgorice, Budve i Cetinja, bez prethodno izdatog pisanog naloga za praćenje i osmatranje, prati i osmatra navedene osobe uz korišćenje tehničkih sredstava za foto-dokumentovanje.

Pavićević se tereti da je po nalogu Peruničića koordinirao tim aktivnostima i sam učestvovao u njima, bez prethodno izdatog pisanog naloga za praćenje i osmatranje, iako je znao i bio dužan da zna da je to suprotno članu 11 Zakona o ANB-u.

Krivična prijava je podnesena nakon što su službenici Specijalnog policijskog odjeljenja u okviru izviđaja saslušali 43 osobe u svojstvu građanina i analizirali prikupljena obavještenja i ostalu dokumentaciju.

Peruničić i Pavićević su nakon podnošenja krivične prijave saslušani u svojstvu osumnjičenih.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić tada je kazao da su tajni agenti po sat ili dva svakog dana nezakonito pratili i snimali ljude.

Kako je tada objasnio, zbog tajnosti postupka, nije mogao precizirati ko su osobe koje su nezakonito praćene i koliko je među njima političara i novinara.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here