Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne treba isključiti mogućnost da će Priština pokušati da napravi nešto nalik na Crnogorsku pravoslavnu crkvu na teritoriji Kosova.

Ona je to rekla povodom pisma vlasti u Prištini u kojem su zatražili od Uneska da se srpske crkve i manastiri uklone iz kategorije ugroženih, prenio je RTS.

Ona je istakla i da Aljbin Kurti u pismu o srpskoj kulturnoj i vjerskoj baštini i manastirima govori kao o njihovoj kulturi i vjerskoj baštini, kosovskom nasljeđu.

“To mi govori da ne treba da isključimo da će u konačnici oni pokušati da naprave nešto nalik na Crnogorsku pravoslavnu crkvu Miraša Dedeića na teritoriji Kosova, dakle neku njihovu crkvu. To je ono na šta smo mi spremni, znamo kako da se diplomatskim putem borimo protiv toga”, poručila je srpska premijerka.

Brnabić je ocijenila da je pismo koje je predstavnicima Uneska poslao Aljbin Kurti vrhunac licemjerja i cinizma.

“Manastiri su pod stalnim okom Kfora, posebno Visoki Dečani. Ne može da se kaže da im nije ugrožena bezbjednost, a stalni pritisci na monaštvo i Srpsku pravoslavnu crkvu se nastavljaju”, ukazala je.

Beta/RTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here