Demokratska partija socijalista izražava duboko žaljenje zbog činjenice da su novinari Dragan Bursać i Darko Šuković, kao i radio “Antena M”, suočeni sa prijetnjama kojima se, valjda, želi uticati na njihovo dalje djelovanje u kritičkom sagledavanju alarmantne društveno-političke klime koju je kreirala aktuelna vlast u Crnoj Gori.

Kako su saopštili iz DPS-a, duboko zabrinjavaju ali više ne čude prijetnje nasiljem upućene novinarima i medijskim kućama.

“To samo ostrašćeni pojedinci, kojih je sve više, slijede primjere koje im daje vlast, od prisluškivanja i zastrašivanja novinara, do eksperata koji vrijeđaju i progone novinare tokom obavljanja radnih zadataka. Opravdano se pribojavamo da bi slučajeva kakvi se danas dešavaju gospodinu Bursaću, Šukoviću i “Anteni M” uskoro moglo biti sve više”, poručuju iz DPS-a.

Kako su naveli, Bursać i Šuković su se našli na meti prijetnji nakon posjete premijera Zdravka Krivokapića Banja Luci.

“I sam mogući povod prijetnji je znakovit – jer, i Bursać i Šuković postali su meta kada su na “Anteni M” objavljene njihove reakcije povodom skandalozne posjete premijera Krivokapića Banja Luci”, naglašavaju iz DPS-a.

Dodatno ocjenjuju da Floskula “i ti si na spisku”, upotrijebljena u jednoj od prijetećih poruka, već se odomaćila u vokabularu, ne samo pristalica, već i pojedinih funkcionera trenutne vlasti.

“Dok ministar unutrašnjih poslova i dalje radi ono što mu jedino ide od ruke – ćuti, besmisleno je uopšte i pozivati vlast da radi svoj posao i otkrije ko stoji iza najnovijeg u nizu pokušaja zastrašivanja novinara čiji je jedini grijeh u tome što – promišljaju kritički. Nažalost, u toj Vladi danas ćute i mnogi dojučerašnji novinari. Ćuti i dobar dio civilnog sektora. A o svemu ćute i pojedini mediji”, ističu iz DPS-a.

Iz DPS-a poručuju da su uvjereni da ovakva vrsta incidenata neće spriječiti da se bave ovim poslom.

“Znamo da onima protiv kojih je ovog puta pokrenuta hajka ne moramo poručivati da nastave da se bave svojim poslom. Jer, bivali su oni do danas suočeni i sa mnogo ozbiljnijim nasrtajima i prijetnjama. Tek ćemo im poručiti da nastave sa radom u interesu slobode i razgrtanja mraka koji, pod svaku cijenu, nad crnogorskom medijskom scenom želi uspostaviti aktuelna vlast”, poručuju iz DPS-a.

Iz ove Partije su istakli da sloboda medija mora da bude imperativ.

“Ni prijetnje, ni organizovane hajke, ni prisluškivanja neće im pomoći. Građanska ideja jača je od toga, a na putu do njene pobjede od naročitog je značaja sloboda medija – posebno onih koji ne pristaju da budu potlačeni i podređeni vladajućoj većini”, zaključuju u saopštenju.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here