Jučerašnja litija u Nikšiću u kojoj su koračale hiljade ljudi, bez upozorenja i reakcije nadležnih na kršenje epidemioloških mjera, šamar je medicinskoj struci koja se godinu i po dana bori nadljudskim naporima da spasi žrtve koronavirusa, ocijenili su iz Demokratske partije socijalista.

“Neshvatljivo je da SPC nije našla neki način koji je primjeren specifičnim okolnostima kako bi obilježila ovaj dan. Posebno ako se ima u vidu da je vrh SPC postradao od ovog virusa, da je od posljedica ove bolesti umro patrijarh Irinej, da je živote izgubilo nekoliko vladika, i nebrojano sveštenika”, navodi DPS.

Javnost, ističu, zna da je organizator i inicijator ovog crkvenog događaja, Vladika Joanikije, preležao virus, da je primio vakcinu i da mu to pruža dovoljnu zaštitu.

“Ipak, jučerašnjem događaju je prisustvovalo hiljade građana od kojih će mnogi sigurno oboljeti, i dalje širiti zarazu. Pored toga što je vladika Joanikije rekao da niko “nije lud da zabrani vjernicima pristup ćivotu tog pravoslavnog sveca”, postavlja se opravdano pitanje, vrijedi li bar jedan ljudski život onoga što se juče dešavalo na ulicama Nikšića?!”, ističe DPS.

Nažalost, dodjau, i jučerašnji događaj pokazuje da Vlada Crne Gore nema ni minimum autoriteta.

“Očigledno da je apel ministarke zdravlja, bio neiskren i formalan. Nijesmo čuli njenu reakciju nakon jučerašnjih događaja niti bilo kakav stav nadležnih. Najgore od svega, što je autoritet onoga ko je postavio na tu funkciju, za nju primaran i svakako važniji nego javno zdravlje građana”, zaključuje DPS.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here