Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas na zabrinjavajući rast islamofobije i antimuslimanskog raspoloženja koje je, kako kaže, sve prisutnije na Zapadu, a koje podržavaju desničarske strukture u EU.

„Islamofobija i antimuslimanski narativ se šire kao ćelije raka u mnogim djelovima svijeta, posebno na Zapadu“, rekao je Erdogan u govoru na prvom simpozijumu o pitanju islamofobije održanom u Ankari.

Kako kaže, tolerantna politička klima pod izgovorom slobode govora pomogla je simpatizerima krajnje desnice da dobiju podršku za svoja nasilna djelovanja.

Osim toga, turski predsjednik je istakao da su oni koji su nekada ciljali jevrejsku zajednicu sada pretvorili muslimane u glavnu metu, prenosi Klix.ba.

„Novi rasizam usmjeren protiv muslimana zapravo predstavlja neprijateljstvo protiv islama uprkos naporima zapadnih društava da ga ublaže nazivom ‘islamofobija’“, ističe Erdogan.

On je posebno kritičan bio prema SAD-u te je istakao kako je politika ove države dovela do porasta netrpeljivosti prema muslimanima u svijetu.

„Strategija SAD-a da demonizije muslimane nakon 11. septembra poslužila je kao okidač brojnim antimuslimanskim pokretima koji su već postojali u mnogim strukturama zapadne civilizacije. Moramo mobilizovati sve političare, intelektualce, medijske radnike kao i religijske zvaničnike u borbi protiv ovakvog ponašanja“, rekao je Erdogan.

Na kraju, turski predsjednik je poručio kako se svijet protiv islamofobije mora boriti uspostavljanjem zajedničkih mehanizama koji će donijeti sigurnost i mir za sve ljude u svijetu.

Agencije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here