Fajzer i Biontek obavezali su se danas da će ove godine isporučiti milijardu doza vakcine protiv KOVID-19 siromašnijim zemljama i još milijardu naredne.

„Kompanije Fajzer i Biontek se obavezuju da će obezbijediti dvije milijarde doza svojih KOVID-19 vakcina zemljama sa srednjim i niskim prihodima tokom narednih 18 mjeseci, od toga milijardu do kraja ove godine“, izjavio je generalni direktor kompanije Fajzer Albert Burla na svjetskom zdravstvenom Samitu G20.

Burla je rekao da će se zemljama s niskim prihodima vakcine ponuditi po nabavnoj cijeni, dok bi zemlje sa srednjim prihodima plaćale približno polovinu pune cijene, za koju se procjenjuje da iznosi 20 dolara po dozi.

Iz kompanija su nakon ove izjave saopštili da Fajzer i Biontek tek treba da odluče da li će njihova nova obaveza biti sprovedena preko programa UN za vakcine KOVAKS i da to u ovom trenutku ne mogu da potvrde.

Ovo obećanje moglo bi značajno da riješi neravnomjernu distribuciju vakcina protiv KOVID-19 širom svijeta, koje su se do sada u najvećoj mjeri prodavale bogatijim zemljama.

Nova S

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here