Vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči upozorio je da je prerano da SAD proglase pobjedu nad kovidom 19, iako je broj slučajeva pao na najniže stope od juna prošle godine.

“Ne želimo da prerano proglasimo pobjedu, jer još uvijek imamo posla. Ali, kako je sve više i više ljudi koji mogu da se vakcinišu, to će zajednica biti bezbjednija i bezbjednija”, rekao je Fauči u intervjuu za britanski list “Gardijan”.

U SAD je s prazničnim vikendom za Dan sjećanja neslužbeno počelo ljeto, u trenutku kada je najmanje 50 odsto odrasle populacije kompletno vakcinisano, što bi, kako navodi “Gardijan”, moglo otvoriti sezonu roštiljanja bez maski i izleta na plaži.

Broj dnevnih slučajeva kovida opao je za 53 odsto od 1. maja, prema podacima Univerziteta “Džons Hopkins”, ali su stope zaražavanja i dalje visoke među nevakcinisanom populacijom, a bilježi se i porast novozaraženih širom svijeta.

“Sve dok postoji određeni nivo aktivnosti u cijelom svijetu, uvijek postoji opasnost od izbijanja novih varijanti, što donekle umanjuje efikasnost naših vakcina”, rekao je Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti (Niaid).

SAD su nedavno bile pod pritiskom da osiguraju veću pomoć u globalnim naporima za obezbjeđivanje vakcina, a posljednjih nedjelja su se obavezale da će pokloniti 80 miliona vakcina, pored donacije od četiri milijarde dolara obećane Kovaksu, globalnoj šemi za distribuciju vakcina.

Tanjug

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here