Iako je, prema izvještajima, Gaza tokom noći privremeno obustavila raketiranje Izraela, on je s druge strane, nastavio bombardovati to područje.

Shodno tome, izraelske snage su u sinoćnjem bombardovanju uništile na desetine zgrada, uključujući i onu u kojoj je bila smještena jedina laboratorija za testiranje na koronavirus u Gazi, zatim sirotište, srednju školu i urede palestinskog Ministarstva zdravlja.

Šestospratna zgrada Ghazi al-Shwwa zgrada Ministarstva zdravlja, pogođena je sa najmanje tri rakete koje su u potpunosti uništile njene gornje spratove, rekli su očevici za Middle East Eye.

“Ukoliko Ministarstvo zdravlja nije sigurno, onda u Pojasu Gaze nema sigurnog mjesta. Ovo je ratni zločin i svijet ne može o tome ćutati. Došao sam sa sinom da podignem nešto novca sa bankomata, ali nisam uspio zbog napada. Poveo sam sina i odjurio do zgrade Ministarstva zdravlja, ali udar je stigao i do nje te su tom prilikom povrijeđene četiri osobe uključujući dvoje radnika iz Ministarstva”, rekao je Abu Hamed Abufoul, očevidac.

Doktor Yousef Abu al-Rish, kazao je da su medicinske usluge koje pruža Ministarstvo zdravlja tokom pandemije zaustavljene nakon što je povrijeđen veći broj ljekara.

“Ciljanje zgrade Ministarstva zdravlja, klinike al-Remal i medicinskog osoblja grozan je zločin čiji je cilj spriječiti nastavak humanitarnog rada u spašavanju života ranjenih i pružanju zdravstvene zaštite građanima. Međunarodna zajednica mora izraelsku okupaciju smatrati odgovornom za gnusne i trajne zločine protiv medicinskog osoblja i zdravstvenih ustanova”, dodao je.

Zbog napada, klinika al-Rimal, u kojoj je bila jedina laboratorija za testiranje na koronavirus u Gazi, prestala je raditi.

Otkako je Izrael 10 maja počeo sa napadima na Pojas Gaze, ubijena su dva palestinska ljekara, šef interne medicine u bolnici al-Shifa Ayman Abu Al-Ouf i neurolog Moeen al-Aloul.

U nedjelju su se intenzivirali napadi u kojima su ubijena 42 Palestinca, uključujući 10 djece i 16 žena.

Palestinski izvori navode da su izraelske odbrambene snage (IDF) tokom noći izvršile nekoliko napada na ciljeve širom Pojasa Gaze, što potvrđuju i snimci na kojima se vidi niz eksplozija.

Palestinski mediji su takođe saopštili da je izraelska vojska rano jutros pogodila Hamasove brodove na obali, civilne zgrade i infrastrukturu širom Pojasa Gaze.

Klix

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here