Episkop budimljanskonikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije kazao je u izjavi za Dan da će ovogodišnji Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve početi danas svetom arhijerejskom liturgijom i prizivom Svetog Duha na praznik Svetih Kirilija i Metodija u hramu Svetog Save u Beogradu.

“U crkvenom poimanju svaki arhijerejski Sabor sa rijetkim izuzecima koji potvrđuju pravilo je svetoduhovski događaj od suštinskog značaja za život Crkve. Ovom saboru idemo u susret sa radošću i zbog toga što će po prvi put njime predsjedavati novoizabrani patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, i što će se Sabor održati poslije pune dvije godine, jer prošle godine nije bilo moguće zasijedanje Sabora zbog epidemije koja, nažalost, još uvijek traje”, kazao je vladika Joanikije.

Prema njegovim riječima, Sabor SPC u njegovom redovnom majskom zasijedanju traje više dana, zavisno od obimnosti dnevnog reda.

“Budući da sveti Kanoni propisiju da se bilo koja upražnjenja eparhija popunjava u roku od tri do šest mjeseci, odnosno da se administriranje istom ne odugovlači bez potrebe, logično bi bilo da se na predstojećem Saboru SPC izabere novi mitropolit crnogorsko-primorski. Dobro je što ste pomenuli proceduru koju treba ispoštovati da bi svaki izbor bio regularan i bez prigovora. Kod nas nije običaj da se prije izbora mitropolita javno pominju mogući kandidati da se ne bi vršio bilo kakav pritisak na sabor. Što se mene lično tiče pitanje izbora novog mitropolita crnogorsko-primorskog u potpunosti prepuštam Svetom arhierejskom Saboru koji će nadahnut Duhom Svetim naći najbolje rješenje. Kako će biti saborsko rješenje ne znam i ništane prejudiciram. Neka bude volja Božija”, izjavio je vladika Joanikije za Dan, odgovorajući na pitanje oko procedure i mogućeg kandidata za izbora nasljednika mitropolita Amfilohija.

U Hramu Svetog Save u Beogradu danas počinje zasijedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve, a očekuje se da će glavne teme ovog najvišeg zakonodavnog crkvenog tijela biti izbor mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, mitropolita crnogorsko-primorskog, kao i episkopa valjevskog.

Mjesto mitropolita u Zagrebu ostalo je upražnjeno izborom Porfirija za patrijarha, dok je Mitropolija crnogorsko-primorska ostala bez mitropolita smrću mitropolita Amfilohija, kao i eparhija valjevska nakon smrti svog episkopa.

Tema Sabora će, prema najavama, svakako biti i Temeljni ugovor o zaštiti SPC u Crnoj Gori, koji će, kako je najavljeno, potpisati patrijarh Porfirije i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Dam

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here