Kanabis iz Albanije preko Kosova i Metohije putuje u zemlje Evropske unije i Tursku, a iz te zemlje opet preko Kosove u Yapadnu Evropu prenosi se heroin, otkriva novi izvještaj mreže Globalna inicijativa protiv međunarodnog organizovanog kriminala.

“Iz Albanije droga prolazi do Kukeša ili Prizrena, prema Uroševcu i Gnjilanu na Kosovu da bi prešla u (centralnu) Srbiju, gdje su graničari ponovo plaćeni velikim iznosima eura. Još jedan važan put droge je Peć – Rožaje prema Novom Pazaru”, za RTS tvrde autori izveštaja.

Granica sa Abanijom takođe je identifikovana kao područje za prelazak heroina iz Turske u zemlje EU kroz luku Drač. U izvještaju se navodi da heroin u region dolazi iz Turske, dok u Albaniju ulazi u Kukeš preko Kosova i odlazi u Drač. Prema autorima, druga ruta heroina je Skadar odakle odlazi u Crnu Goru, a u nekim slučajevima istim putem prenosi se kanabis.

“Elbasan je ključno središte razmjene marihuana i heroina između istoka i zapada, jer se nalazi na glavnom putu između albanske obale, Grčke i Sjeverne Makedonije”, navodi se u izvještaju.

Kokain je takođe prisutan u regionu, a uglavnom ga donose brodovi koji dolaze u Crnu Goru iz luka Latinske Amerike, uglavnom sa voćem. Izvještaj napominje da se povećala i proizvodnja i upotreba sintetičkih droga u regionu.

“Mnoga žarišta zločina su pogranični regioni između zemalja, gdje se odvija niz kriminalnih aktivnosti, ali tamo je, pored kanabisa, malo zaplijene droge ili hapšenja važnih kriminalaca, što navodi na ideju da postoji zaštitni kišobran, koji donosi koristi i održava status kvo”, navodi se u izvještaju.

U vezi sa drogama, količine uzgoja kanabisa, posebno u zatvorenom prostoru, povećane su u Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini, a u Albaniji manje. Većina kanabisa na zapadnom Balkanu, kaže se u izvještaju, sada odlazi u Bugarsku, dok kokain putuje u Hrvatsku, Grčku, Rumuniju i Bugarsku.

“U Albaniji se kanabis uglavnom uzgaja u planinama Dukađini i Kroja, u Valoni, Memalijaju, Tepeljeni, Đirokastri, kao i u Fjeru, Libraždu, Ležu, Malakastri, Bulkizi, Devolu i Lacu”, navode autori izvještaja.

Agencije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here