Kanada je postala prva zemlja koja je odobrila upotrebu Fajzerove vakcine protiv Kovida-19 kod djece uzrasta 12 do 15 godina.

Visoka zdravstvena zvaničnica Suprija Šarma potvrdila je da su zdravstveni zvaničnici odlučili da dozvole vakcinaciju djece stare 12 do 15 godina i poručila da će ta odluka pomoći da se djeca vrate normalnom životu. SAD i EU takođe razmatraju davanje dozvole za vakcinisanje djece tog uzrasta Fajzerovom vakcinom.

Očekuje se da će američka Uprava za hranu i ljekove u narednih nedjelju dana takođe odobriti upotrebu Fajzerove vakcine kod mlađih osoba, što bi omogućilo da mnoga djeca budu vakcinisana prije početka sljedeće školske godine.

Prije nepunih mjesec, kompanija je ustanovila da njena vakcina, koja je već odobrena za upotrebu kod osoba starijih od 16 godina, pruža zaštitu i mlađoj djeci od tog uzrasta.

Krajem marta, Fajzer je objavio preliminarne rezultate studije u SAD, u kojoj je učestvovalo 2.260 volontera starih 12 do 15 godina, koja je pokazala da nije bilo slučajeva Kovida-19 među potpuno vakcinisanim adolescentima, dok je u grupi koja je primila placebo registrovano 18 slučajeva koronavirusa.

Šarma je izjavila da je vakcina dokazano bezbjedna i efikasna u toj starosnoj grupi. Dodala je da se oko petina svih slučajeva Kovida-19 u Kanadi dogodila kod djece i tinejdžera, te da je mogućnost da se oni vakcinišu ključni dio kanadskog plana borbe protiv virusa. Prema riječima kanadske zdravstvene zvaničnice, dok većina djece ne iskusi ozbiljne posljedice Kovida-19, vakcina pomaže da se zaštite njihovi prijatelji ili članovi porodica koji možda imaju veći rizik da razviju komplikacije.

Djeca koja su učestvovala u ispitivanju vakcine imala su sporedne efekte slične odraslima – bol, groznicu i zamor, posebno poslije druge doze. Studija će nastaviti da prati učesnike naredne dvije godine da bi se sakupilo više informacija o dugoročnoj zaštiti i bezbjednosti.

Tempo vakcinacija se ubrzao u Kanadi proteklih mjeseci a Vlada očekuje da ovog mjeseca dobije najmanje 10 miliona doza vakcine. Više od 34% Kanađana primilo je najmanje jednu dozu.

AP/Glas Amerike/Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here