Poslanik Demokratske partije socijalista i bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović, koji je saslušan u okviru istrage o nepravilnostima prilikom raspodjele i trošenja novca od poljoprivrednog kredita iz Abu Dabi fonda, predmet je istrage Specijalnog tužilaštva. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je za Dan da protiv Ivanovića postoji osnovana sumnja da je izvršio krivično djelo za koje ga sumnjiče i da je Specijalno tužilaštvo uputilo zahtjev Skupštini Crne Gore za skidanje imuniteta tom poslaniku DPS-a i da čekaju odgovor.

Ivanović je ranije saslušan, ali u svojstvu građanina.

Predsjednik Administrativnog odbora Skupštine Milun Zogović kazao je da je zahtjev za skidanje imuniteta stigao i da će ubrzo biti i razmatran.

“Pristiglo je više zahtjeva za skidanje imuniteta političarima, među kojima je i taj. Vrlo brzo ćemo o njima odlučivati, ali to ćemo raditi po redosledu kojim su primljeni u skupštinsku pisarnicu”, rekao je Zogović.

U okviru pomenute istrage privođeni su i bivši direktor Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević, bivši ministar poljoprivrede Budimir Mugoša i procjenitelj Milan Adžić.

Kako su tada prenijeli mediji, Mugoša je izrazio spremnost da sarađuje sa nadležnim organima i pomogne im u rasvjetljavanju i utvrđivanju pune istine o načinu korišćenja sredstava iz Abu Dabi fonda.

Ivanović i Vukčević se sumnjiče da su 2015. godine ugovorili sporni posao sa predstavnicima Abu Dabi fonda.

Specijalno tužilaštvo sada ispituje da li je bilo nezakonitih radnji prilikom dodjele i realizacije kredita u iznosu od 50 miliona američkih dolara, koji je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore uzelo iz Abu Dabi fonda kako bi podstakli razvoj poljoprivrede na sjeveru Crne Gore.

Istraga je pokrenuta u vezi sa podjelom dijela tog novca u iznosu od 23 miliona dolara, koje je Ministarstvo poljoprivrede podijelilo za devet crnogorskih firmi. Sumnja se da su neke od njih, suprotno ugovoru, novac iz povoljnih kredita za koje garantuje država iskoristile za neke druge namjene.

Uslovi kredita iz arapskog fonda na papiru su veoma povoljni, sa kamatnom stopom od 2,5 odsto, grejs periodom od četiri godine i rokom otplate 17 godina. Firme su bile u obavezi da podnesu prijavu sa detaljno razrađenim projektom i planom o trošenju novca.

Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here