Francuski predsjednik Emmanuel Macron podržao je odricanje od intelektualnog vlasništva nad vakcinama protiv covida-19 pošto je tu zamisao iznio njegov američki kolega Joe Biden.

“Naravno, moramo tou vakcinu učiniti svjetskim javnim dobrom”, rekao je Macron novinarima pri otvaranju prvog velikog “vakcinodroma” u Parizu.

Ipak je naglasio da su sada “kratkoročno” važne “donacije” te “proizvodnja u partnerstvu sa siromašnim zemljama”, prenose agencije.

Podsjeća da se Macron 23. aprila izjasnio protiv trenutnog ukidanja zaštite intelektualnog vlasništva nad vakcinom.

Macron je objasnio da je problem u transferu tehnologije.

“Možete prenijeti intelektualno vlasništvo farmaceutima u Africi, no oni nemaju platformu za proizvodnju glasničkog RNK. Mi želimo prenijeti tehnologiju i znanje kako bi se ostvarile platforme za proizvodnju vakcina glasničkog RNK u Africi i to je ključ svega”, rekao je.

“Mi smo od prvog dana pomagali saveznicima”

“Ako postoji nacionalizam vakcina, nemojte to pripisivati Europi: mi smo od prvog dana pomagali našim saveznicima, našim partnerima, odlučili izvoziti doze najosjetljivijima”, tvrdi Macron.

Ranije u četvrtak Globalni savez za cjepiva (GAVI) pozdravio je potporu američkog predsjednika Joea Bidena odricanju prava intelektualnog vlasništva nad vakcinama protiv covida-19.

U srijedu je Biden rekao da Sjedinjene Države zagovaraju ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva za vakcinu protiv covida-19 kako bi se ubrzala proizvodnja i raspodjela u svijetu.

Kritičari, međutim, upozoravaju da je to složeno pitanje, a veliki farmaceutski laboratoriji većinom se protive ukidanju njihovih patenata, smatrajući da će otvaranje novih pogona za proizvodnju vakcina skrenuti napore s jačanja proizvodnje u postojećima.

Agencije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here