Građani su juče ujutro u Risnu na sat vremena blokirali magistralni put Kotor Herceg Novi kao i ulicu ka Specijalnoj bolnici „Vaso Ćuković“ u znak podrške direktoru ove ustanove neurohirurgu Vladu Popoviću, čija smjena je najavljena nakon što ustanova nekoliko dana tuži laštvu i policiji ni je prijavila da je preminuo pacijent J.Š. (32) iz Berana. Blokada magistrale uslovila je kilometarske kolone automobila sa obje strane ceste, pri čemu su propuštana vozila koja su išla ka bolnici. Popović je sinoć kazao za Dan da je „najmanji problem smijeniti bilo kog doktora u bilo kojoj bolnici“.

On je podsjetio da je doktor, neurohirurg.

“Nepotrebna je ova hajka i gotovo rijaliti program, koji se pravi od ovoga. To je sve moglo da se uradi na normalan način, bez diskreditacije, kako se radilo i do sada”, istakao je Popović, koji je poručio da zahvaljuje svima koji su se juče okupili u znak podrške, kao i svima koji pružaju podršku bolnici u Risnu.

On je kazao da „nije Vlado Popović bolnica Risan, bolnica je institucija i svetinja, koja je ujedinila cijeli narod“.

“Ono što nije pošlo za rukom mnogima prije, bolnica Risan je to uspjela i to je naša najveća pobjeda u svom ovom vremenu”, poručio je Popović.

Popović je kazao da je juče prvi put, u svojstvu građanina, dao izjavu u tužilaštvu povodom smrtnog ishoda pacijenta J.Š. Pozvane su i njegove kolege.

“Ono što mi je najbitnije kao ljekaru i čovjeku je da nije napravljen apsolutno nijedan propust, od prvog dana ulaska pacijenta u bolnicu do, nažalost, smrtnog ishoda koji je zbog povreda kakve su bile, bio neminovan. Ispoštovane su sve medicinske procedure i tu nije bilo zamjerke. Ono što se desilo ispituje i naša Komisija za kvalitet, koja sprovodi internu istragu ko je prekršio proceduru, u smislu prijave smrti policiji i tužilaštvu”, rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, od ulaska pacijenta u bolnicu, do poslednjeg dana, nijesu imali niti jedan upit iz policije, niti dopis, što je inače praksa godinama unazad i za mnogo lakše povrede.

“Ovdje je izostao svaki poziv i, nažalost, desio se propust koji je proceduralne prirode i koji ćemo svakako ispitati i mi, a ispituje i tužilaštvo”, naglasio je Popović.

On je ponovio da poslednjih dana pojedini portali vode hajku protiv bolnice, što ocjenjuje kao pokušaj da se bolnica diskredituje tendencioznim i malicioznim naslovima. Prema riječima Popovića, javnost treba da zna šta je sve urađeno u bolnici poslednjih godina, pogotovo od kada traje epidemija.

“Mi smo određeni kao čista bolnica, zbrinjavali smo gotovo cijelu neurohirurgiju sa teritorije Crne Gore, imali fenomenalnu saradnju sa Kriznim štabom, i u prvom i u sadašnjem sazivu. Nijedan pacijent koji je trebalo da bude zbrinut nije vraćen iz bolnice u Risnu”, kazao je Popović.

Iz Ministarstva zdravlja juče nijesu odgovorili na pitanja Dana povodom navoda o smjeni Popovića, ali i protesta nezadovoljnih građana.

Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here