Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je predsjedavajuću OEBS-om i ministarku vanjskih poslova Švedske An Linde koja boravi u posjeti Crnoj Gori. Đukanović zahvalio je ministarki za ličnu i pažnju koju OEBS poklanja zemljama Zapadnog Balkana, što je posebno važno u kontekstu mišljenja da pažnja EU prema ZB popušta, a što, kako ističe, za posljedicu ima pad reformskog entuzijazma u regionu i otvaranje prostora za uticaj trećih strana.

U tom smislu, je uz čestitke na predsjedavanju OEBS-om, čestitao ministarki Linde i na izboru prioriteta u njenom mandatu, posvećenosti fundametalnim vrijednostima OEBS-a, što će podstaći zemlje regiona da dalje idu putem usvajanja evropskih vrijednosti, saopšteno je kabineta predsjednika.

“Predsjednik je naglasio da Crna Gora veoma poštuje ovu organizaciju, ne samo što kao mala zemlja vidi značaj multilateralne saradnje, već i jer je OEBS prva međunarodna organizacija koja je po obnovi nezavisnosti primila Crnu Goru u članstvo i sa čijim je strukturama ostvarena izuzetna saradnja i partnerstvo. Zahvaljujući tome, ističe predsjednik usvojene su mnoge ekspertize koje su nedostajale Crnoj Gori i značajno unaprijeđen politički sistem i demokratski ambijent naše države”, poručio je Đukanović.

Slijedeći takvo iskustvo, Crna Gora želi, kazao je predsjednik da nastavi saradnju sa OEBS-om i da je unaprijedi, vjerujući da je to dragocjeno i za region sa kojim Crna Gora nastavlja da blisko sarađuje kako bi evropski sistem vrijednosti što prije bio usvojen na ovim prostorima.

Takođe, predsjednik je iskazao i snažnu podršku za napore OEBS-a u rješavanju konfliktnih situacija, ističući da će Crna Gora kao odgovorna članica biti veoma pouzdan partner u afirmaciji vrijednosti OEBS-a i napora na učvršćivanju mira i stabilnosti u regionu OEBS.

Linde je naglasila da je susret sa predsjednikom čast, posebno u kontekstu njegove važne uloge u obnovi crnogorske nezavisnosti, uspostavljanju dobrih odnosa sa susjedima i učvršćivanju Crne Gore, duboko u bezbjednosnu politiku euroatlantskog prostora.

“Ona je ponovila posvećenost Organizacije Crnoj Gori kao snažnoj učesnici i članici, kao i jaku namjeru da sarađuje sa misijom OEBS-a u našoj zemlji. Naglasila je da su glavni prioriteti podrška bezbjednosnom redu u Evropi i konceptu odbrane sigurnosti i bezbjednosti koji se ne bavi samo vojnim sredstvima, već odbranom vrijednosti društva u kontekstu svih prava. Zahvalila je za podršku OEBS-u u suočavanju sa najvećim izazovom te organizacije, rješavanju konflikata, i naglasila da je Crna Gora vrijedan i aktivan partner OEBS-a, što je potvrđeno i tokom predsjedavanja Forumom za bezbjednosnu saradnju 2015”, navodi se u saopštenju.

Uz poruku da je OEBS sa svojim ekspertizama na raspolaganju Crnoj Gori u procesu reformi, istakla je i kontinuiranu podršku Švedske evropskoj integraciji Crne Gore i posvećenost naporima da se obezbijedi da zemlje kandidati, među kojima Crna Gora prednjači, postanu države članice.

“Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim kretanjima u regionu uz saglasnost za potrebu kontinuirane, posvećene pažnje i strateškog pristupa Evrope prema ZB u cilju očuvanja stabilnosti i savladavanju bezbjednosnih izazova, i neophodnost nastavka reformi u zemljama koji će voditi do bilansa ostvarenih rezultata”, zaključeno je u saopštenju.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here