Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na Institutu Torlak u Srbiji.

Institut Gamaleja je odobrio da se u budućnosti u Torlaku proizvodi vakcina Sputnjik V protiv koronavirusa.

Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik V, saopšteno je na sastanku koji su danas u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije i predsjednik Mješovitog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i direktor Instituta Gamaleja Aleksandar Gintsburg.

Popović je podsjetio da su validacione serije vakcine iz Torlaka prošlog mjeseca poslate na provjeru u Institut Gamaleja.

”Institut Gamaleja potvrdio je da vakcine proizvedene u Torlaku zadovoljavaju propisane standarde kvaliteta. Danas smo od naših ruskih partnera primili tu potvrdu i dobili smo odobrenje da krenemo dalje sa proizvodnjom”, rekao je Popović.

Istakao je da je to velika vijest za Srbiju.

“Naša zemlja ponovo će postati sila u proizvodnji vakcina, a to je danas kao da imate najmoćnije oružje kojim štitite bezbjednost svojih građana”, rekao je Popović.

On je istakao da u sljedeće dvije nedejjlje očekuje da u Srbiju iz Rusije stigne značajna količina supstance za proizvodnju obje komponente vakcine Sputnjik V.

“Veoma brzo Srbija će imati dovoljno vakcina da potpuno pokrije svoje unutrašnje potrebe, a sa predsjednikom Vučićem razgovaraćemo o tome gdje treba uputiti vakcine van granica Srbije, kako bismo pružili pomoć našim partnerima u regionu i Evropi u borbi protiv koronavirusa”, rekao je Popović.

B92

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here