Poznati avganistanski novinar ubijen je danas u Kandaharu, gradu na jugu Avganistana, dan pošto su talibani uputili prijetnje medijima da neće dozvoliti “pristrasno izvještavanje”, saopštili su policijski izvori, prenosi Frans pres.

Nemat Ravan je do prije mjesec dana bio voditelj jedne popularne emisije na televiziji Tolo njuz (News), najvećem privatnom informativnom kanalu. Nedavno je postao član službe za komunikacije u avganistanskom Ministarstvu finansija.

“Ubili su ga nepoznati naoružani ljudi”, saopštila je lokalna policija.

Direktor televizije Tolo njuz Loftulah Nadžafizada izjavio je da je “strašno čuti vijest da je prijatelj i bivši kolega ubijen iz vatrenog oružja u Kandaharu”.

Talibani, kojima vlasti pripisuju nekoliko ubistava novinara, demantovali su umiješanost u ubistvo Ravana.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid negirao je da su talibani odgovorni za ovaj napad, te ukazao na, kako je naveo, propagandu i jednostrano izvještavanje nekih medija.

“Ako se to nastavi, odgovornost za naredne korake pašće na medijske zvaničnike”, rekao je Mudžahid.

Predsjednik Avganisana Ašraf Gani osudio je napad i rekao da militanti ne mogu ućutkati slobodu govora.

Poslednjih mjeseci u Avganistanu povećan je broj ubistava novinara, sudija, ljekara, političkih i vjerskih ličnosti, kao i aktivista za zaštitu ljudskih prava.

Avganistanska Vlada saopštila je da su talibani ubili i ranili više od 50 vojnika u napadima u najmanje 26 provincija u posljednja 24 časa.

Nasilje je pojačano otkako je 1. maja počelo povlačenje kontigenta američke vojske od 2,500 vojnika koje treba da se završi do 11. septembra. Oni su angažovani u okviru misije NATO-a u Avganistanu sa 9.600 pripadnika.

RSE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here