Sunčani Porto, predivni “Do Dragao”, timovi koji garantuju atomski fudbal… Krunisanje novog fudbalskog vladara Evrope desiće se na obali Atlantskog okeana Mančester siti prvi put u istoriji ili će Čelsi ponovo nakon 2012. “zagrliti” čuveni “ušati pehar. Kucnuo je čas za finale Lige šampiona.

Godine velikih ulaganja konačno su se isplatile Mančester siti je postao veliki klub i u evropskim okvirima, a ukoliko u “zmajevom gnijezdu” podigne pehar na neki način će staviti pečatna članstvou kraljevskoj klasi fudbala na Starom kontinentu.

“Plasman u finale je dao smisao svemu što smo radili tokom prethodnih pet godina” ne krije trener “građana Pep Gvardiola. “Ovi momci su od prvog dana bili dosljedni i sve što su uradili bilo je izuteno.”

“Građani” sanjaju najslavniju evropsku noć, a katalonski stručnjak juri treću zvjezdicu Lige šampiona od kada je uplovio u trenerske vode prvu da nije osvojena sa Barselonom.

“Mnogi ljudi vjeruju da je lako doći do finala, ali naučili smo prethodnih godina da nije baš tako”, jasan je Gvardiola. “Sada smo u finalu, za ovo smo se zajednički borili i zaista je lijepo sve kroz šta sada prolazimo”.

Čelsi je sa mnogo pojačanja veoma ambiciozno ušao u novu sezonu, ali je već do Nove godine bio prežaljen. Ipak, dolazak Tomasa Tuhela preporodio je “plavce”, posebno su blistali u Ligi šampiona, pa sada zapad Londonasanjajošjedno čarobno ve če poput onog u Minhenu 19. maja 2012.

“Kao dijete sanjate ovakve mečeve, koji su vam tada daleko poput mjeseca”, slikovit je bio Tuhel, koji je i prošle sezone bio u finalu sa Pari Sen Žermenom. “Bez oklijevanja govorim tokom cijele sezone da su Siti i Bajern posebne ekipe u Evropi tokom posljednje dvije godine pokuša ćemo da smanjimo jaz, a dobra stvar je što za 90 minuta u fudbalu možete da zatvorite mnoge praznine.”
Devedeset minuta, možda i više u slučaju produžetaka, fudbala za uživanje Siti i Čelsi su zaslužili da budu glavni akteri najvažnijeg meča u klupskom fudbalu. K.B.

Spektakl pred 16.500 navijača

Evropa je uživala u finalu Lige Evrope koje je u Cdanjsku odigrano pred navijačima, a nema sumnje do će spektakl biti i u meču za pehar Lige šampiona na “Do Dragao” stadionu u Portu. Uefa je dozvolila prisustvo 16.500 navijača na velikom finalu, od čega će po 6.000 uložnica dobiti fanovi Sitija i Čelsija.

Čelsi od Mančestera do Mančestera

Mančester siti će premijerno biti dio finala Lige šampiona, dok će Čelsi treći put biti akter utakmice svih utakmica. Plavci” su prvi put u finalu nastupili 2008. koda su poraženi od drugog Mančestera (Junajteda), dok je drugo učešće bilo srećno za njih 2012. kado su preko Bajerna postali šampioni Evrope. Sada će opet igrati protiv tima iz Mančestera.

Dnevne novine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here