Nastavnica istorije Osnovne škole “Lovćenski partizanski odred” Sanja Vujović nije povrijedila radnu obavezu i protiv nje se obustavlja disciplinski postpak. To je odluka Disciplinske komisije škole koja je odlučivala na zahtjev Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta jer je, prema njihovom mišljenju, zloupotrijebila učenike u političke svrhe time što su učestvovali u polaganju vijenaca sa predstavnicima SUBNOR-a u Podgorici i u programu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom.

Vujović je za Vikend novine kazala da je ovakvu odluku i očekivala, jer u njenom postupku nije bilo nikakve zloupotrebe đaka u političke svrhe.

“Nakon prikupljenih dokaza i moje izjave, svi članovi komisije su bili saglasni da nijesam povrijedila radnu obavezu, da je bio neradan dan kada smo djeca i ja učestvovali na manifestaciji povodom Dana pobjede nad fašizmom, da sam imala saglasnost roditelja za ovu aktivnost, a što je najhitnije da škola nije učesnik ovog događaja, već ja i djeca isključivo kao članovi UBNOR-a. Raspravi je prisustvovao i direktor škole, a kao nadležni organ, on je i donio konačnu odluku o samom slučaju” kazala je Vujović.

Vujović ističe da će podnijeti tužbu protiv Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

“Kada advokati prekinu štrajk reagovaću i podnijeti prijavu protiv resornog ministarstva koje je pokušalo da me diskredituje i kao ličnost i kao profesora. To na tome neće ostati. Ne mogu se postupci protiv ljudi pokretati telefonskim pozivima i tražiti njihova suspenzija. Tim prije što nijesam povrijedila radnu obavezu niti politički zloupotrijebila djecu, kako mi se spočitavalo iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Proslava Dana pobjede nad fašizmom nije politički čin, slavi ga cijela Evropa i sve savremene države i kao što sam i ranije rekla opet bih isto uradila” kazala je Vujović.

Nastavnica istorije poručuje da duguje veliku zahvalnost kolektivu škole “Lovćenski partizanski odred”, učenicima i njihovim roditeljima, sugrađanima, kolegama iz drugih škola na Cetinju, profesorima iz Nikšića i Budve koji su slali pisma podrške na adresu naše škole, među kojima je bilo dosta penzionera…

“Hvala SUBNOR-u, Fakultetu za crnogorski jezik i književnost, Crnogorskom PEN centru, nevladinim organizacijama (Crnogorski zbor, HRA…) pojedincima, istaknutim ličnostima, umjetnicima, Aleksandru Saši Zekoviću, kao i političkim partijama. Svi oni sudali su punu podršku i stali na moju stranu. Čak sam imala podršku i iz Njujorka, od predsjednika Bošnjačke organizacije, zatim bivšeg diplomatskog predstavnika Slovenije… Ne zamjerite što sve pominjem, ta podrška mi je puno značila i ne bih željela nikog da izostavim. Vjerujem da će antifašizam nastaviti da se njeguje u Crnoj Gori, bila ja prosvjetni radnik ili ne, ali sigurno znam da ću kao dio SUBNOR-a svake naredne godine učestvovati ponosno u ovoj manifestaciji i da će nas u narednim godinama biti mnogo više”, poručuje Vujović.

Dnevne novine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here