Pritvorenik Peko Đikanović preminuo je danas oko 13 časova na putu iz Istražnog zatvora u Spužu u Urgentni blok Kliničkog centra u Podgorici, potvrdio je Pobjedi advokat Obrad Delević.

Đikanović se posljednjih pet godina nalazio u pritvoru jer do sada nije donešena pravosnažna presuda zbog optužbe da je 2016. godine zajedno sa Draganom Kontićem ubio Dragoljuba Mijuškovića u centru Nikšića.

Đikanoviću je krajem januara dijagnostifikovan maligni tumor – metastaze na jetri, zbog čega su njegova porodica i on zahtijevali odlazak na snimanje PET skenerom i kućno liječenje, ali je Viši sud odbio taj prijedlog.

Njegov branilac, advokat Obrad Delević, ranije je kazao za Pobjedu da je njegovom klijentu „produžavanjem pritvora i liječenjem u neadekvatnim uslovima, onemogućeno da se bori za život“.

“Tretman koji je Đikanović imao od januara do danas predstavlja izgubljeno vrijeme koje je bilo presudno za njegovo liječenje. Đikanoviću je početkom aprila ustanovljeno proširenje tumora. Kako se navodi u najnovijem izvještaju bolnice Kodra, tumor je sada dodatno zahvatio i kosti, a konstatovan je i defekt u veni koji bi odgovarao trombu koji uz ovako katastrofalnu situaciju predstavlja dodatnu opasnost po njegov život”, kazao je tada Delević.

On je istakao da insistiranje Đikanovića i njegove porodice na PET skeneru nije rezultat proizvoljne laičke želje već pisana medicinska preporuka koju je porodica dobila od klinike Acibadem u Turskoj, nakon uvida u dokumentaciju.

“Odbrana ni u tom momentu nije tražila da sud tek tako prihvati ove navode ljekara, već je zatraženo dodatno vještačenje dokumentacije Đikanović od strane komisije vještaka koju bi upravo sud odredio. Ali, ni ovaj zahtjev odbrane nije prihvaćen”, navodi Delević.

On je tada upozorio da je zdravstveno stanje Đikanovića svakim danom sve gore, ali Viši sud nije udovoljio zahtjevu porodice i odbrane da teško bolesnom pritvoreniku pritvor zamijeni blažom procesnom mjerom, odnosno, omogući mu kućno liječenje uz elektronski nadzor, zabrana napuštanja stana i boravišnog mjesta, a sve kako bi u posljednjem stadijumu oboljenja imao humane uslove dostojne čovjeka.

Postupajući na ovaj način, kako tvrdi advokat Delević, „vlasti“ su onemogućile da se pravovremeno otkrije primarni tumor i Đikanović dobije ciljanu terapiju, što je dovelo do faze neizliječivosti i na kraju smrtnog ishoda.

Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here